iranvijesti

Vrhovni iranski lider ajatullah Sejjid Ali Hamenei: Amerika nastavlja s pogrešnim procjenama

Vođa islamske revolucije Irana je u televizijskom govoru povodom godišnjice ustanka građana Koma protiv represivnog Pahlavijevog režima, rekao je da su se američke kalkulacije u različitim pitanjima uvijek pokazale pogrešnima, navodeći primjer atentata na generala šehida Kasima Sulejmanija.

Povodom godišnjice ustanka stanovnika iranskog grada Koma protiv bivšeg režima, koji je održan 9. januara 1978.god, iranski lider ajatullah Sejjid Ali Hamenei održao je govor putem videokonferencije grupi građana iz tog grada, koji su se okupili u Haremu hazreti Masume.

Navodeći da neki povijesni događaji prenose visoke poruke budućim generacijama, ajatullah Hamenei je rekao: „Ne trebamo dozvoliti da ovi nevjerovatni događaji budu zaboravljeni, a ustanak 9. januara (19. deja po iranskom kalenradu) je jedan od njih.“

Podsjetio je da je prije tog ustanka, na Božić 1977.god, američki predsjednik Jimmy Carter održao govor u kojem je Iran iz Pahlavijeve ere opisao „ostrvom stabilnosti“; što je bila pogrešna procjena.

“Ove pogrešne računice Sjedinjenih Država i dalje se nastavljaju; atentat na Sulejmanija je najnoviji primjer,” dodao je vrhovni lider Irana.

“Mislili su da će ubistvom Sulejmanija biti uništen veliki pokret, a vidjeli smo da se ove godine na drugu godišnjicu njegovog šehadeta osnovao veliki pokret”, istakao je ajatullah Hamenei.

“Neprijateljski sistem proračuna je labav i oslabljen i oni ne mogu imati ispravnu procjenu Islamske Republike, donose pogrešne odluke i ne uspijevaju, a nakon toga propadaju”, napomenuo je iranski lider.

Ukazao je i na sveobuhvatnu i snažnu propagandu u virtualnom prostoru i u stranim medijima protiv Islamske Republike Iran, kojom se želi uništiti osjetljivost na principe islamske revolucije kod iranskog naroda.

Ajatullah Hamenei je  istakao da je Islamska Republika, kao i islamska revolucija koja je dovela do njenog formiranja, osnovana radi vladavine Božije vjere.

„Osnovana je kako bi uspostavila vladavinu zasnovanu na religiji i kretala se u tom smjeru. Ljudi su dali svoje živote i žrtvovali svoju krv kako bi se to dogodilo. To je jedan od principa islamske revolucije, koji neprijatelj želi oslabiti“ – kazao je on.

U nastavku je dodao da su pregovori, razgovori i interakcija s neprijateljem odvojeno pitanje i da Iran nije i da neće popustiti pred prinudama i riječima neprijatelja.

Pozivajući na jedinstvo među narodom, iranski lider je rekao:

„Postoje neprijatelji čija je specijalnost da stvaraju razlike. Ne bismo trebali dozvoliti da razlike između šiita i sunnita i vjerske razlike eskaliraju u zemlji”, rekao je, dodajući da šiiti i sunniti u Iranu žive zajedno vjekovima i da nisu imali probleme jedni s drugima.

Islamska Republika je manifestacija islama i vladavine islamskog ummeta u svijetu, naglasio je.

“Na godišnjicu šehidske smrti generala Sulejmanija, u sunnitskim zemljama održane su velike demonstracije. Ne trebamo misliti da imamo pravo zanemariti pitanje nacionalne kohezije.”

Ajatullah Hamenei je rekao da iako Iran ima problema u određenim aspektima, “neki te probleme predstavljaju kao da nije bilo nikakvih dostignuća” pod Islamskom Republikom.

„Bilo je mnogo uspjeha u Islamskoj Republici, a te uspjehe moramo prenijeti ljudima i podsjetiti one koji su ih previdjeli“ – poručio je vrhovni lider Irana.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button