bihvijesti

Komšić: Pitanje opstanka BiH je i pitanje opstanka civilizacije

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je sinoć svečanom akademijom u sarajevskoj Vijećnici, u organizaciji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina Kantona Sarajevo,  uz prisustvo predstavnika raznih oblasti života.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić podsjetio je na značaj 25. novembra, dana obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine, temeljne identitetske odrednice BiH.

-Ta odrednica ima svoja različita značenja, a to su, rekao bih politička, institucionalna i kulturološka značenja. Iako je postojala stotinama godina prije u raznim oblicima, kao banovina, kraljevina, kao prostor pod ingerencijom velikih imperija, sa svojom posebnom ulogom u okviru tih imperija, BiH se prvi put kao država, odnosno kao republika, konstituira 25. novembra 1943. godine. Za razliku od prethodnih uređenja, pojam republike je pojam modernog građanskog društva, to jest tekovina velikih evropskih revolucija. 25. novembar 1943. jedan je izraz zrelosti bosanskohercegovačkog društva u cjelini – naglasio je.

Kako je podsjetio, skoro pet decenija ZAVNOBiH-skog mira formiralo je brojne državne institucije, od političkih preko pravosudnih, sigurnosnih, obrazovnih i kulturnih. Period između 1943. do 1992. godine bio je, kako je kazao, realizacija ideja ZAVNOBiH-a.

Taj period ne treba idealizirati sa ove vremenske distance, ali isto tako, ne treba ga ni omalovažavati, jer je upravo to period u kojem su izgrađene republičke institucije, koje su opet bile presudne u odbrani od agresije na Republiku BiH.

-Također, bitan aspekt ZAVNOBiH-a jeste konačno definiranje BiH kao multietničkog prostora, koji sam po sebi podrazumijeva učešće u vlasti i društvenom životu svih pripadnika različitih etničkih grupa, bez etničke diskriminacije koja je danas prisutna i protiv koje se svi mi koji smo za građansku BiH borimo. Međutim, mi od te borbe za demokratske i civilizacijske vrijednosti nećemo odustati, neovisno o tome kako se Evropa prema njima držala, jer generacija iz 1943. godine od tih vrijednosti nije odustala ni tada, u uvjetima fašizmom porobljene Evrope. Nećemo, jer su naše političko, institucionalno i kulturološko naslijeđe antifašizam, jer je naše historijsko naslijeđe demokratska i antifašistička Republika Bosna i Hercegovina. I u najtežim godinama, u godinama agresije na našu državu, tih vrijednosti se nismo odrekli. Ni danas ih se nećemo odreći, jer u njih vjerujemo i u njih ćemo vjerovati –  kazao je.

Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine nije, zaključuje Komšić, samo pitanje opstanka države. To je pitanje opstanka civilizacije.

-Za nas koji u Bosnu i Hercegovinu vjerujemo to čak nije pitanje nego stvar dostojanstva koje nam niko ne može oduzeti. I zato budimo ponosni u ono u što vjerujemo! Budimo ponosni na Bosnu i Hercegovinu – naglasio je.

U okviru Svečane akademije upriličen je i kulturni program prigodan Danu državnosti Bosne i Hercegovine, važnom datumu u historiji naše države, prenosi Fena.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button