iranvijesti

Bahrein mora platiti 200 miliona eura odštete iranskim bankama

Bahreinu je naloženo da isplati preko 200 miliona eura odštete plus troškove dvjema iranskim državnim bankama zbog nezakonite eksproprijacije njihovih bankarskih dionica u Manami u činu “političke odmazde” nakon iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Šef Centra za međunarodne pravne poslove potpredsjednika za pravne poslove Irana, Tavakol Habibzadeh, rekao je: Međunarodni arbitražni sud (ICC) naložio je Bahreinu da isplati više od 200 miliona eura odštete iranskim bankama Melli i Saderat.

Habibzadeh je dodao: “Prema najavi Instituta Dornes i Gharavi (advokatskog tima dvaju banaka) u ICC-u, vlada Bahreina je osuđena za nezakonito oduzimanje dionica dvije iranske banke.”

On je također dodao: “U međunarodnoj arbitraži pod nadzorom Stalnog arbitražnog suda (PCA) u Hagu, Banka Saderat i Banka Melli Iran podnijele su tužbu protiv vlade Bahreina.”

Prema Habibzadehovim riječima, arbitražna ročišta su održana u Parizu, a na kraju je porota jednoglasno osudila vladu Bahreina nakon skoro pet godina razmatranja”, rekao je Habibzadeh.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button