svijetvijesti

U Turskoj protesti protiv Erdoganove vlade zbog kolapsa lire

Turci su u utorak navečer izašli na ulice u znak protesta zbog pogoršanja ekonomske situacije i pada turske lire u odnosu na američki dolar.

Turci su izašli na ulice u Istanbulu i Ankari uzvikujući slogane protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i vladajuće stranke.

Nikada u historiji Republike nije bila takva katastrofa”, rekao je Kemal Kilidaroglu, lider opozicione Republikanske narodne partije, okrivljujući za pad valute predsjednika Recepa Erdogana, koji je na čelu zemlje od 2003. godine.

Do večeri 23. novembra 13,4 lire prodavane su za jedan dolar. Nakon rekordnog pada nacionalne valute, ljudi se plaše poskupljenja hrane.

Stanovnici Ankare i Istanbula izašli su na ulice s loncima i tavama u znak protesta protiv kolapsa nacionalne valute.

U gradu Batikentu, u blizini glavnog grada Turske, građani su uzvikivali slogane “Erdoganova ostavka” i “Ostavka vlade”.

U Istanbulu su članovi Laburističke partije Turske dali izjavu za medije ispred Centralne banke nakon marša. U protestima su učestvovali i članovi Komunističke partije Turske. Policija je zatvorila trg Taksim u Istanbulu.

Lira je ove godine izgubila 25 posto vrijednosti uglavnom zbog zabrinutosti oko kredibiliteta monetarne politike jer je Recep Tayyip Erdogan tražio niže kamatne stope kako bi potaknuo rast uprkos inflaciji koja je blizu 20 posto.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button