bliski istokvijesti

Afganistanski bankovni sistem na rubu kolapsa

Novinski izvještaj Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) navodi da je bankarski i finansijski sistem u Afganistanu na rubu kolapsa.

“Problem upravljanja bankama mora se brzo riješiti kako bi se poboljšao ograničeni proizvodni kapacitet Afganistana i spriječio kolaps bankarskog sistema”, navodi se u izvještaju UNDP-a.

U izvještaju od tri stranice o bankarskom i finansijskom sistemu Afganistana, koji je na uvidu imao Reuters, Program UN-a za razvoj (UNDP) navodi da bi ekonomska cijena kolapsa bankarskog sistema – i posljedično negativnog društvenog utjecaja – “bila kolosalna”.

Iznenadno povlačenje većine strane razvojne podrške nakon što su talibani preuzeli vlast 15. augusta od afganistanske vlade koju podržava Zapad, dovelo je privredu u slobodan pad, stavljajući ozbiljan teret na bankarski sistem koji je postavio sedmične granice povlačenja novca kako bi zaustavio pad depozita.

“Afganistanski finansijski i bankarski platni sistemi su u neredu”, navodi se u izvještaju UNDP-a.

Pronalaženje načina da se spriječi kolaps komplikuju međunarodne i unilateralne sankcije uvedene talibanskim vođama.

“Moramo pronaći način da osiguramo da, ako podržavamo bankarski sektor, ne podržavamo talibane”, rekao je Abdallah al Dardari, šef UNDP-a u Afganistanu, za Reuters.

„Mi smo u tako teškoj situaciji da moramo razmišljati o svim mogućim opcijama i moramo razmišljati izvan okvira“, rekao je. “Ono što je prije tri mjeseca bilo nezamislivo sada će postati zamislivo.”

Bankarski sistem Afganistana je već bio ranjiv prije nego što su talibani došli na vlast. No, nakon njihovog preuzimanja vlasti, pomoć za razvoj je presušila, milijarde dolara afganistanske imovine su zamrznute u inostranstvu, a Ujedinjene nacije i humanitarne grupe sada pokušavaju da unesu dovoljno novca u zemlju.

Oko 9 milijardi dolara u rezervama centralne banke koje se drže izvan zemlje također su zamrznute od strane Sjedinjenih Država, uprkos sve većim pozivima da se one oslobode kako bi se ublažio finansijski pritisak koji guši ekonomiju.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button