iranvijesti

Odnosi Teheran-Ankara osiguravaju regionalni mir, strane sile nepoželjne u regionu

Iranski predsjednik Ibrahim Raisi je na sastanku s turskim ministrom vanjskih poslova, Mevlutom Čavušogluom, rekao da srdačni odnosi između Irana i Turske osiguravaju regionalni mir i stabilnost.

Iranski predsjednik je primio šefa turske diplomatije na sastanku kojem je prisustvovao i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian.

Raisi je pozvao na jačanje odnosa između dvaju zemalja i predložio razvoj relacija u regionalnoj areni.

Također je naglasio stav Islamske Republike Iran o tome da regionalne zemlje mogu riješiti probleme bez intervencije stranih zemalja, te da takve intervencije donose samo tenzije i nemire. Kao primjer je naveo 20-godišnje prisustvo SAD u Afganistanu.

Iranski je predsjednik također govorio o širenju ekonomskih relacija, koje je u interesu obje nacije.

U vezi s odnosima u Južnom Kavkazu, Raisi je rekao:

„Iranski odnosi s Republikom Azerbejdžan i Turskom prelaze susjedske odnose te su zasnovani na dubokim i dugim religijskim i kulturnim vezama. Ne bismo trebali dozvoliti drugima da naruše naše odnose.“

Iranski ministar je kazao da Turska smatra novu iransku vladu orijentisanom ka rezultatima te da želi jačati odnose s Teheranom.

„Želimo uspostaviti i jačati saradnju s Iranom kako bismo povećali stabilnost i trgovinske odnose u Južnom Kavkazu“- dodao je on.

Čavušoglu se jutros sastao i s iranskim ministrom vanjskih poslova, te su dvojica zvaničnika održala zajedničku press konferenciju.

Amir Abdollahian je rekao da su se dvije strane usaglasile oko mape za buduću dugotrajnu bilatelarnu saradnju, koja uključuje jačanje bilateralnih ulaganja, ulaganja privatnog sektora, te ekeftivne načine rješavanja trgovinskih barijera.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button