bihiranvijesti

Visoki iranski zvaničnici uputili poruku saučešća povodom preseljenja na ahiret Hasana Čengića

Ali Akbar Velajati, bivši predsjednik iranskog parlamenta i ajatullah Dženneti, predsjednik Vijeća eksperata iranskog lidera, uputili su poruke povodom preseljenja na ahiret Hasana Čengića.

Visoki iranski zvaničnici, među kojima rektor teoloških univerziteta Irana, ajatullah Alireza Arafi, Ibrahim Taherian, prvi ambasador Irana u BiH, Ali Akbar Velajati, bivši predsjednik iranskog parlamenta i generalni sekretar Svjetskog foruma islamskog buđenja, te ajatullah Ahmed Dženneti, predsjednik Vijeća eksperata iranskog lidera, uputili su poruke povodom preseljenja na ahiret bivšeg predsjednika Sabora Islamske zajednice BiH, Hasana Čengića.

Ali Akbar Velajati je u svojoj poruci saučešća, koju je uputio Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA, naglasio kako je Čengić bio inspirisan idejama i borbom Imama Homeinija, lidera islamske revolucije Irana, te je svoj život proveo braneći interese muslimana BiH. Također je kazao da je, ne samo Bosna i Hercegovina, već i cijeli islamski svijet, izgubio istaknutu ličnost dobrih misli i ideja.

Ajatullah Dženneti je u svojoj poruci istakao osobine patriotizma i hrabrosti rahmetli Čengića, te ulogu koju je, pored rahmetli Alije Izetbegovića, imao u odbrani BiH i njenog naroda.

On je podsjetio da se Čengić zbog svoje borbe i zalaganja nalazio na listi sankcija zločinačke Amerike, te je bio pod međunarodnim ograničenjima, ali se nije predavao u svom djelovanju i idealima.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button