iranvijesti

Iranski odgovor na prijetnje ići će preko granica

 Glavni komandant iranske vojske poručio je susjednim zemljama da njene vojne vježbe imaju odbrambene svrhe, upozoravajući, međutim, da će odgovor na neprijateljske prijetnje protiv Irana ići izvan granica zemlje.

General-major Abdolrahim Mousavi dao je te izjave u utorak na kraju velikih vojnih vježbi Zolfaqar-1400, koje su održane na području istočnog dijela strateškog Hormuškog moreuza do sjevernog vrha Indijskog okeana.

Upitan da li jačanje vojnih sposobnosti Irana predstavlja prijetnju susjednim zemljama, on je odgovorio: “To uopće nije tako. Naša historija pokazuje da nikada nismo bili ljudi od agresije i invazije. Svi naši napori i vježbe usmjereni su na odbranu naših ideala i naše zemlje.”

„Ali nemojte pogrešiti; neprijatelji treba da znaju da ako ugroze naše interese, naš odgovor neće biti ograničen samo na granice. Ako oni ugroze naše interese, mi ćemo ugroziti njihove interese gdje god je potrebno”, rekao je novinarima.

Naprotiv, nastavio je, “mi donosimo sigurnost zemljama u regionu i našoj braći”.

Musavi je također pohvalio vježbe Zolfaqar-1400 kao “jedne od najuspješnijih zajedničkih vježbi Armije Islamske Republike Iran”, u kojoj su učestvovale kopnene snage, mornarica, zračne snage i protuzračna odbrana.

Načelnik vojske je naglasio da su samostalna iranska nacija i oružane snage sposobne da brane teritorijalni integritet svoje zemlje.

Predvidio je da Sjedinjene Države i Evropa neće uspjeti da formiraju koaliciju u regionu.

“Te zemlje su same po sebi izvor terorizma i nesigurnosti. Gdje god su kročili u svijet, [prvo] su ga pretvorili u nesigurno mjesto, a zatim pobjegli, ostavljajući za sobom probleme i nestabilnost za narod te zemlje”, rekao je Musavi.

Najviši general je jasno stavio do znanja da oni koji pozivaju strance u svoje zemlje s namjerom da od njih pozajme sigurnost treba da znaju da bahate i dominirajuće sile slijede samo vlastite interese.

Naglasio je da je “Islamska Republika Iran proteklih godina dokazala da može biti začetnik uspostavljanja regionalne sigurnosti”.

Musavi je dalje podvukao da se zemlje regiona mogu udružiti u održavanju regionalne bezbjednosti kroz regionalne saveze i saradnju, bez oslanjanja na strance.

Jer, nastavio je, historija pokazuje da stranci nikome neće donijeti trajnu sigurnost, već samo „nesigurnost, zavisnost, bijedu i poniženje narodima“.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button