iranvijesti

Iran započeo glavnu fazu vojnih vježbi Zulfaqar-1400, ima poruku zemljama regiona

Glavna faza vojnih vježbi iranskih oružanih snaga, pod nazivom Zulfaqar-400 započela je na obalama Makran na jugu Irana, a u njoj učestvuju različite divizije i jedinice armije.

Glasnogovornik vježbi, admiral Sejjid Mahmud Mousavi, ukazao je na neke detalje operacija koje će biti izvedene, posebno ističući prikupljanje elektronsih i signalskih informacija, upotrebu sistema za praćenje i prisluškivanje, upotrebu dronova i aviona za praćenje i identifikaciju iranske proizvodnje.

Kazao je da snage prikazuju kapacitete u potpuno elektroničkom ratu, koji uključuje praćenje vazdušnog prostora zemlje, kao i vodenih granica i teritorija, kao i korištenje sistema vazdušne odbrane prema neprijateljskim ciljevima.

Mousavi je kazao da je uspostavljanje sigurnosti u regionu Zapadne Azije moguće uz jedinstvo i saradnju zemalja tog regiona.

„Poruka manevra Zulfaqar-400 državama regiona jeste spremnost za uspostavljanje mira i prijateljstva oslanjanjem na kapacitete unutar regiona, jer je historija zabilježila da su ostale izvanregionalne zemlje ratohušilački igrači koji narušavaju sigurnost, te osim nesigurnosti i okupacije zemljama Zapadne Azije nisu donijele ništa drugo“ – istakao je iranski admiral.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button