Sirijasvijetvijesti

Sirija: Politika Turske predstavlja direktnu prijetnju regionalnom, globalnom miru, sigurnosti

Sirija je napala turski parlament zbog obnavljanja odobrenja za vojne operacije na teritoriji Sirije, rekavši da politika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana predstavlja direktnu prijetnju regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti.

Erdogan nastavlja da izvodi vojne napade na sirijski teritorij kršeći rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, citirala je službena novinska agencija Sirije SANA u saopštenju službenog izvora u Ministarstvu vanjskih poslova i iseljenika.

Izvor je kritikovao neaktivnost Vijeća sigurnosti pred nastavkom turske okupacije sirijskih teritorija, što je dovelo do nastavka zločina i agresije na Damask.

U saopštenju se ističe da je šutnja UN-a omogućila i Erdoganu da nastavi okupaciju sirijskih teritorija, nametne demografske promjene, presiječe vodu rijeke Eufrat za civile i podrži terorističke grupe.

„Sirija zadržava svoje apsolutno pravo, na osnovu Povelje [UN] i međunarodnog prava, da brani svoju nezavisnost, teritorijalni integritet i suverenitet nad cijelom svojom zemljom i preduzme sve praktične i pravne mjere garantovane međunarodnim legitimitetom kako bi odbila tursku agresiju”, rekao je izvor.

Međunarodna zajednica treba da Tursku smatra odgovornom za ratne zločine i akte agresije koje je počinila protiv Sirije, dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da Turska mora nadoknaditi Siriji sve gubitke koje je nanijela sirijskim civilima, infrastrukturi zemlje, privatnoj i javnoj imovini, prirodnim resursima i njenom historijskom naslijeđu.

Ranije ovog mjeseca, turski parlament je produžio mandat vojske za prekogranične operacije u susjednoj Siriji i Iraku.

Mandat za raspoređivanje turske vojske prvi je put odobrio parlament u oktobru 2014. godine, a od tada se obnavlja svake godine.

Ankara tvrdi da je njena misija usmjerena na borbu protiv terorista, ali Damask uvijek iznova osuđuje tursko prisustvo na svom tlu i optužuje Tursku da podržava terorističke grupe.

Turska na kurdske jedinice YPG koje podržava SAD gleda kao na terorističku organizaciju povezanu s domaćom PKK, koja od 1984. traži autonomnu kurdsku regiju u Turskoj.

Turska je igrala veliku ulogu u pružanju podrške teroristima u Siriji otkako su sukobi zahvatili zemlju prije više od deset godina.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button