bihvijesti

Dodjelom nagrada završen sarajevski Sajam knjiga i učila

Dodjelom nagrada i posebnih sajamskih priznanja, danas je u Centru Skenderija završen XXXII Internacionali sarajevski sajam knjiga i učila 2021 “Ključ mudrosti i zdravlja”.

Članica žirija Sarina Bakić istakla je da su na sajmu imali veliki broj vrlo kvalitetnih i provokativnih izdanja te vrhunski dizajniranih knjiga.

Naglasila je da su danas dodijelili nagrade u 15 kategorija, jer prošle godine, zbog pandemije, nisu uspjeli organizirati sajam, te su povećanim brojem nagrada htjeli ohrabriti sve izdavače koji se teško snalaze u vrijeme pandemije.

-Kultura nije privilegija i nema većeg i plemenitijeg zadatka jednog društva od toga da gradi kulturne potrebe. Žiri je imao privilegiju gledati učenike i studente kako posjećuju štandove i Sarajevo zaista zaslužuje da bude centar kulture – kazala je.

Direktor Centra Skenderije Amer Kapo kazao je da je Sajam posjetilo više od 30.000 građana te je izrazio nadu da će naredni, u aprilu, biti organiziran u normalnim uslovima. Istakao je da su prvi u regionu koji su organizirali sajam u vrijeme pandemije.

Žiri je nagradom za umjetnost i arhitekturu nagradio “Dobru knjigu“ iz Sarajeva za djelo “Graditeljstvo BiH kroz stoljeća“ autorice Sabire Husedžinović, a za uredništvo “Novu Knjigu” iz Podgorice i autora Emira Isovića za djelo “Sarajevo, The Ultimate Guide“.

Za najbolje oblikovanje knjige, nagradu su dobili “Art Rabic” iz Sarajeva za djelo “Tito za početnike“ Miše Marića i “Sevdalinke – 505 pjesama sa notnim zapisima” autor Muhameda Žere.

Između ostalih nagrada, za ilustraciju knjige nagrade su dobili “Agarthi Comics“ iz Sarajeva za djelo “Gavrilo Princip“, autora Henrika Rehla, a za najbolji izdavački poduhvat godine “Art Rabic” iz Sarajeva za “22 naslova džepnih knjiga male biblioteke“, “Planjax Komerc” iz Jelaha za “Izabrana djela u šet knjiga” autora Bajruzina Hajre Planjca, Naučnoistraživački institut “Ibn Sina“ za djelo “Sufijski put spoznaje, Ibn al-‘Arabijeva metafizika imaginacije” autora Williama C. Chitticka, SPKD “Prosvjeta“ Sarajevo za djelo “Roman o Aleksandru Velikom“ te djelo “Izabrani romani“ autorice Nure Bazdulj Hubijar.

U kategoriji najbolja knjiga za visoko obrazovanje nagrađen je Internacionalni Burch univerzitet za djelo „Preci u nama: Genetičko blago Bosne i Hercegovine“. Autori su Damir Marjanović, Dragan Primorac i Salmedin Mesihović, u izdanju „Mladinske knjige” Sarajevo.

U kategorija Nauka: Društvene i prirodne nauke nagrade su dobili izdavaštvo „Mulla Sadra“ Sarajevo za djelo „Društvo i historija sa stanovišta Kur’ana“ autora Mohammada Taqi Mesbah Yazdija, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH za djelo „Baštinske studije: Od moderne do postdigitalne kulture“ autorice Lejle Kodrić Zaimović te „Bookline“ Sarajevo za djelo „Veznici u savremenom bosanskom jeziku“, autor Halid Buliću izdanju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Specijalno sajamsko priznanje dodijeljeno je Samiru Fazliću povodom 40 godina neprekidnog rada u knjižarstvu i izdavaštvu u BiH.

(Agencije)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button