iranvijesti

Iran nameće potpunu zabranu uvoza kućanskih aparata

Iranski predsjednik naredio je zabranu uvoza kućanskih aparata u skladu s uredbom vrhovnog lidera Sejjida Alija Hameneija.

Iranski predsjednik Ibrahim Raisi naredio je ministarstvima trgovine i finansija da uvedu potpunu zabranu uvoza kućanskih aparata u zemlju nakon što je vođa islamske revolucije ajatullah Sejjid Ali Hamenei upozorio da bi takve pošiljke mogle paralizirati domaće proizvođače.

Poluzvanična novinska agencija Fars u četvrtak je objavila fotografije naredbe koju je potpisao načelnik osoblja u uredu iranskog predsjedništva, Golamhossein Ismaeili o zabrani uvoza bilo kakvih gotovih kućanskih aparata.

Naredba je izdana nakon što je ajatullah Hamenei izdao upozorenje Raisiju u kojem se naglašava da bi potencijalni povratak stranih marki kućanskih aparata, uključujući dvije južnokorejske kompanije na iransko tržište bio veliki udarac lokalnim proizvođačima i njihovim projektima proširenja.

Vođa se tim pitanjem pozabavio nakon što su mu lokalni brendovi kućanskih aparata pisali da traže pomoć, navodi se u pismu njegove kancelarije upućenom iranskom predsjedništvu.

Iran je doživio veliki porast proizvodnih aktivnosti otkad su SAD sredinom 2018. godine uvele sankcije toj zemlji nakon što su odustale od međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu.

Lokalni proizvođači kućanskih aparata izvijestili su o stalnom povećanju svoje proizvodnje jer se bore da popune prazninu nastalu odlaskom stranih kompanija iz Irana nakon uvođenja američkih sankcija.

Južnokorejski Samsung i LG bili su među prvim takvim kompanijama koje su odlučile napustiti iransko tržište prije tri godine kako bi se pridržavale američkih sankcija.

Zabrana koja je uvedena u četvrtak neće obuhvatati dijelove koji se koriste za proizvodnju kućanskih aparata u Iranu.

Nedavni vladini podaci pokazuju da strani brendovi, uključujući Samsung i LG, i dalje čine trećinu iranskog tržišta kućanskih aparata putem proizvoda koji se u zemlju isporučuju ilegalno i putem krijumčarenja.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button