iranvijesti

Kopnene snage iranske vojske započele velike vojne vježbe na sjeverozapadu Irana

Kopnene snage Armije Islamske Republike Iran započele su veliku vojnu vježbu u sjeverozapadnom dijelu zemlje, kojoj će prisustvovati oklopne i artiljerijske jedinice, bespilotne letjelice i jedinice za elektroničko ratovanje pod zračnom podrškom helikopterskih topova.

Vježba, kodnog naziva Fatehan-e Khaybar (Osvajači Hejbara), započela je tokom svečanosti u petak, kojoj su prisustvovali komandant Kopnenih snaga iranske armije, brigadni general Kioumars Hejdari i predstavnici Generalštaba Oružanih snaga.

Iranske bespilotne letjelice u početku su prelijetale zonu, izvršile nadzor i prenijele zračne snimke područja u zapovjedni centar, prije nego što su 25. brigada za brzo reagovanje i zračne snage Islamske Republike Iran (IRIAF) izvršile zračni napad.

Topničke jedinice iranske vojske gađale su određene ciljeve, a kasnije su oklopne jedinice izvele operacije udarnih snaga.

“Otvoreno i prikriveno prisustvo opunomoćenika cionističkog režima i mogućnost prisustva značajnog broja terorista ISIL -a u zemljama u regionu doprinose značaju ove vježbe”, rekao je brigadni general Hejdari.

On je dodao da su militanti ISIL-a uvedeni u region na vrhuncu sukoba u Nagorno-Karabahu 2020. između Armenije i Azerbejdžana.

“Budući da nismo sigurni jesu li napustili područje, vježba će im prenijeti poruku. Oni i cionisti moraju znati da im nije mjesto u regiji, te da su oružane snage Islamske Republike Iran prilično osjetljive na njih i da će im se suprotstavljati gdje god ih vide ”, naglasio je visoki iranski komandant.

On je dalje rekao da će se tokom vježbe koristiti različite vrste domaće vojne opreme proizvedene od strane vojske Islamske Republike Iran i njenih kopnenih snaga.

Brigadni general Hejdari naglasio je da će se testirati četiri nova autohtona vojna dostignuća, uključujući bespilotnu letjelicu dugotrajne izdržljivosti koja može pogoditi ciljeve s najvećom preciznošću, sistemi elektronskog ratovanja koji mogu biti vrlo efikasni u odbrani i napadu, te dvije protuoklopne puške.

Iranske oružane snage redovno održavaju vojne manevre kako bi podigle svoju spremnost i vojnu snagu.

Vježbe služe kao poruka upozorenja neprijateljima protiv bilo kakvog  čina agresije na Islamsku Republiku.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button