iranvijesti

Iran: Amerika nema ovlaštenja da poziva na nadzor nuklearnog postrojenja u Karadžu

 Iran je odbio američki poziv da se inspektorima IAEA-e odobri pristup nuklearnom postrojenju koje je bilo meta sabotaže, rekavši da Washington nije kvalifikovan zauzeti takav stav bez osude terorističkog napada.

“Zemlje koje nisu osudile terorističke akte na iranska nuklearna postrojenja nisu ovlaštene da komentiraju tamošnje inspekcije”, rekao je šef Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI) Mohammad Eslami po dolasku u glavni grad Rusije u utorak.

Washington se brzo dao u akciju nakon što je Rafael Grossi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, u nedjelju izjavio da Iran ne poštuje u potpunosti zajednički sporazum od 12. septembra odbijajući omogućiti agenciji pristup kompleksu TESA u Karadž, koji služi kao radionica za proizvodnju komponenti za centrifuge.

Teheran kaže da je lokacija pod sigurnosnom istragom i da je stoga inspekcija zabranjena.

Prema zajedničkom saopštenju objavljenom nakon razgovora šefa IAEA -e i Eslamija u Teheranu, Iran je pristao dopustiti nuklearnom nadzorniku UN-a da servisira nadzornu opremu instaliranu na „definiranim“ iranskim nuklearnim lokacijama.

Sjedinjene Države su u izjavi Upravnom vijeću IAEA-e u ponedjeljak rekle da Iran „mora prestati uskraćivati ​​IAEA-i pristup kompleksu Karadž“ ili se suočiti s diplomatskim odmazdama. No, Teheran kaže da TESA nije bila dio zajedničkog sporazuma s Agencijom, te da je izvještaj IAEA neprecizan.

Eslami je izrazio duboko žaljenje što se nuklearna agencija UN -a bavi “političkim i selektivnim” djelovanjem pod pritiskom SAD -a i izraelskog režima.

Najviši iranski nuklearni dužnosnik pozvao je IAEA da “okonča svoj diskriminatorni i politički” stav prema Islamskoj Republici, koja je članica te agencije 50 godina.

Eslami je u Moskvi rekao da Iran i Rusija imaju strateške veze na različitim poljima, izražavajući spremnost Teherana da poboljša i ubrza saradnju u oblasti nuklearne energije.

Rusija smatra da bi Sjedinjene Države trebale zauzeti aktivniji pristup kako bi pomogle u obnavljanju zastoja u bečkim pregovorima čiji je cilj oživljavanje nuklearnog sporazuma s Iranom.

Izvor: TV Sahar

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button