iranvijesti

Raisi: Napori SAD da nametnu hegemoniju očajno su propali

 Iranski predsjednik Ibrahim Raisi rekao je da su napori SAD -a da nametnu hegemoniju drugim zemljama “očajno propali”, te da hegemonističkom sistemu Washingtona nedostaje kredibilitet.

Raeisi je to rekao u svom obraćanju 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda putem video-konferencije u utorak navečer.

„Ove godine, dva prizora ušla su u historiju: jedan je bio 6. januara kada su građani napali američki kongres i drugi, kada su stanovnici Afganistana u augustu spali s američkih aviona. Od Kapitola do Kabula, svijetu je poslana jedna jasna poruka: američki hegemonistički sistem nema kredibilitet, bilo u zemlji ili izvan nje, rekao je Raisi u svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini UN –a od preuzimanja dužnosti.

“Ono što se danas vidi na našim prostorima dokazuje da su ne samo hegemonisti i ideja hegemonije, već i projekt nametanja zapadnjačkog identiteta bili neuspješni. Rezultati traženja hegemonije su prolijevanje krvi i nestabilnost te, na kraju, poraz i bijeg. Danas se SAD ne povlače iz Iraka i Afganistana, već su protjerane ”, dodao je.

“Sankcije kao novi vid američkog ratovanja”

Raeisi je rekao da Washington koristi sankcije kao “novi način rata” protiv drugih nacija, naglasivši da su američke sankcije protiv Islamske Republike tokom pandemije koronavirusa “zločini protiv čovječnosti”.

Na drugom mjestu u svom obraćanju, iranski predsjednik rekao je da se Teheran pridržava svojih nuklearnih obaveza nuklearnom sporazumu, dok je Washington prekršio značajni sporazum iz 2015. godine, naglašavajući da je kampanja takozvanog maksimalnog pritiska SAD-a protiv Irana propala .

“Danas je cijeli svijet, uključujući i same Amerikance, priznao da je projekt suprotstavljanja iranskom narodu, koji se očitovao u obliku kršenja nuklearnog sporazuma, a nakon kojeg je uslijedio “maksimalni pritisak ”i proizvoljno povlačenje iz međunarodno priznatog sporazuma , potpuno propao ”, rekao je Raisi.

„Ne želimo ništa više od onoga što nam s pravom pripada. Zahtijevamo primjenu međunarodnih pravila. Sve strane moraju ostati vjerne nuklearnom sporazumu i Rezoluciji UN -a u praksi ”, dodao je.

Iranski predsjednik je naglasio da je 15 izvještaja koje je objavila Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdilo da se Iran pridržava svojih obaveza, međutim, SAD još uvijek nisu ispunile svoju obavezu, a to je ukidanje sankcija.

Raisi je rekao da Iran “nema povjerenja u američka obećanja”, te želi da se sve sankcije protiv Teherana uklone odjednom, napominjući da Islamska Republika smatra da su nuklearni pregovori korisni samo kada je njihov krajnji ishod ukidanje svih jednostranih sankcija.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button