iranvijesti

Iran poziva UN-ovu agencija za atomsku energiju da zadrži nezavisnost i nepristrasnost

 Šef Organizacije za atomsku energiju Irana AEOI – Mohammad Eslami, rekao je da Iran održava punu i stalnu saradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, pozivajući to UN-ovo tijelo da zadrži nezavisnost i nepristrasnost i izbjegava politički motivirane odluke.

On je to rekao obraćajući se 65. redovnoj sjednici Generalne konferencije Međunarodne organizacije za atomsku energiju, koja je počela u austrijskom glavnom gradu Beču u ponedjeljak.

„Iran je uvijek sarađivao s Agencijom, ali istovremeno, potrebno je da Agencija izbjegava igranje politike i održi svoju nezavisnost, nepristrasnost i profesionalizam“ – naglasio je Eslami.

Također je kazao da su napadi na nuklearna postrojenja koja se koriste u mirnodopske svrhe protivni međunarodnom zakonu i da bi eksplicitno trebali biti zabranjeni.

On je osudio pasivnost UN-a i njegove Agencije za atomsku energiju naspram terorističkh činova protiv iranskih mirnih nuklearnih aktivnosti, što, kako je rekao, ohrabruje agresore da nastave i odbacuju osnovne i fundamentalne principe međunarodnog zakona i Povelje UN-a.

Podsjetio je da je Agencija obavezna da pomogne svojim članicama da razvijaju svoje mirnodopske nuklearne programe bez ikakve diskriminacije i jača područje tehničke saradnje uzimajući u obzir potrebe i prioritete zemalja članica.

Eslami je u svom obraćanju rekao da SAD slijede unilateralnu politiku i krše nuklearni sporazum iz 2015.god, te je kazao da se moraju ukinuti sve američke sankcije uvedene Teheranu.

Osim toga, iranski predstavnik u UN-ovim sjedištima u Beču, Kazem Garibabadi, je prošle sedmice istakao da međunarodna zajednica i Agencija za atomsku energiju zatvaraju oči pred nuklearnim aktivnostima izraelskog režima već preko pet decenija te da nemaju nadzor nad njima.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button