bliski istokSirijavijesti

Hiljade Sirijaca se vraća kući nakon što su teroristi napustili njihov grad

Hiljade ljudi počelo je da se vraća svojim kućama u jugozapadnoj sirijskoj pokrajini Dara’a nakon što su tekfirijski militanti otišli u područja pod kontrolom Turske u sjevernom dijelu te arapske zemlje.

Građani su počeli stizati u Dara’a al-Balad dok su vlasti uklanjale blokade i otvarale puteve, a odredi za bombe češljali područja koja su prethodno držali teroristi, izvijestila je službena sirijska novinska agencija SANA.

U srijedu su jedinice sirijske vojske ušle u Dara’a al-Balad i podigle zastave Sirije.

Sirijska vojska započela je pretres zgrada u stambenim područjima u potrazi za oružjem i improvizovanim eksplozivnim napravama koje su postavili militanti, javlja ruska novinska agencija RIA.

Prema sporazumu o primirju postignutom 14. augusta, militanti su se složili da predaju oružje u Dara’a al-Balad gdje će vladine snage postaviti kontrolne punktove u devet okruga.

Svi militanti koji su odbili položiti oružje morali su krenuti prema sjeveru Sirije ili Jordanu autobusima koje su dostavile vlasti.

Još 2018. godine jedinice sirijske vojske uspjele su uspostaviti kontrolu nad pokrajinom Dara’a, koja se graniči s Jordanom na jugu i Golanskom visoravni pod izraelskom okupacijom na zapadu.

Povratak teritorije pod vladinu kontrolu mogao bi prekinuti saradnju između Izraela i militanata i nanijeti udarac planovima Tel Aviva da pripoji Golansku visoravan.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button