bliski istokSirijavijesti

Četiri člana porodice ubijena u Siriji u napadu turskih snaga

Četiri člana porodice ubijena su na sjeveru Sirije u napadu koji su izvršile turske snage, izvještava sirijska novinska agencija SANA.

Zvanična sirijska novinska agencija SANA izvijestila je da su turski ratni avioni u srijedu ispalili nekoliko raketa na stambene zgrade u selu al-Safawyia na periferiji grada Ain Issa u sjevernom selu pokrajine Raqqah. Poginuli su muškarac i troje djece.

Takozvana Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu okrivila je turske snage i savezničke militante, rekavši da su rakete ispaljene na selo koje kontrolišu kurdski borci u blizini granice s Turskom.

Kako javlja SANA, turske snage su proteklih dana pojačale napade na stambene zgrade koristeći tešku artiljeriju, ratne avione i dronove. Prijavljene su i žrtve.

Turska gleda na kurdske jedinice (YPG) na sjeveru Sirije koje podržava SAD kao terorističku organizaciju povezanu s domaćom Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), koja od 1984. godine traži autonomnu kurdsku regiju u Turskoj.

Turska je vojno prisutna na sjeveru Sirije posljednjih godina, unatoč snažnim protestima iz Damaska. Ankara tvrdi da joj je cilj odgurnuti kurdske militante – i teroriste ISIL -a – od turskih granica.

Dana 9. oktobra 2019. godine, turske snage i militanti koje podržava Ankara pokrenuli su prekograničnu invaziju na sjeveroistok Sirije s istim ciljem.

Izvor: TV Sahar

 

Show More

Related Articles

Back to top button