bliski istokSirijavijesti

Američke baze meta napada u Iraku i Siriji, ranjeno nekoliko Amerikanaca

Dvije velike američke baze u zapadnom Iraku i s druge strane granice u istočnoj Siriji našle su se na meti simultarnih napada, dok je u napadu na iračku bazu povrijeđen određeni broj američkog osoblja.

Napadi su se dogodili u srijedu, i to na zračnu bazu Ain Al-Assad, u kojoj se nalaze američke snage u zapadnoj iračkog pokrajini Anbar, kao i na vojnu bazu u naftnom polju Al-Omar u sirijskoj istočnoj pokrajini Deir Al-Zor, koju vode američke snage.

Napadi su se dogodili nešto više od sedam dana nakon što su američke snage izvele smrtonosne zračne napade na položaje iračkih antiterorističkih snaga na obje strane zajedničke granice između Iraka i Sirije.

Irački Sabereen News saopštio je da je najmanje petero Amerikanaca ranjeno u napadu na bazu u Iraku, citirajući preliminarne brojke.

Glasnogovornik američke koalicije rekao je da je povrijeđeno samo dvoje.

Brigada Sar Al-Muhandis preuzela je odgovornost za napad na Ain Al-Assad i kazala da ju je gađala s 30 raketa, i da su svoje mete pogodile precizno.

Izvori javljaju da je cilj napada bio uništiti važnu i skupocjenu opremu i instalacije američkih snaga, dok je brigada koja je izvela napad kazala da je cilj bio osveta za atentat na Abu Mahdija Muhandisa prošle godine u Bagdadu, kada je ubijen i iranski general Kasim Sulejmani.

U odgovoru na napad, američke snage otvorile su besciljnu vatru oštećujući nekoliko civilnih zgrada i džamija u gradu Hitu u pokrajini Anbar.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button