iranvijesti

Iranci obilježavaju ustanak koji se dogodio na današnji dan

 Iranci danas obilježavaju 52. godišnjicu ustanka protiv bivšeg monarhijskog režima koji je imao podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Za Irance, taj ustanak predstavlja uvod u pobjedu islamske revolucije 1979.god.

Na današnji dan 1963.god, ogromna skupina ljudi izašla je na ulice u Iranu kako bi protestovala protiv hapšenja osnivača Islamske Republike, Imama Homeinija, od strane sigurnosnih snaga Pahlavi režima.

Imam Homeini, koji je predvodio Irance u njihovoj islamskoj revoluciji, uhapšen je zbog oštrog govora protiv vladajućeg šaha i Sjedinjenih Država.

Kada su vojska i policija izvele napad na građane koji su protestovali u nekoliko gradova, ubijen je veliki broj ljudi. Zato taj ustanak nazivaju i Krvavi ustanak 15. Khordada (datum po iranskom solarnom kalendaru, koji pada na 5.juni).

Petnaest godina kasnije, pobjeda islamske revolucije u Iranu, pod vodstvom Imama Homeinija, dovela je do postpunog svrgavanja i protjerivanja režima.

Iranci ustanak 5. juna obilježavaju od pobjede revolucije i uspostavljanja Islamske Republike, te njegova godišnjica slovi kao državni praznik.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button