foto galerija

„Darešuri“ – prelijepi konji iranske pasmine

Darešuri (perz: اسب دره شوری) jedna je od glavnih pasmina konja u Iranu, porijeklom iz centralnog i južnog dijela planininskog lanca Zagros.

Naziv ovog konja je izveden iz naziva velikog nomadskog plemena Kaškai. Darešuri je zapravo naziv ljetnog odredišta ovog plemena koje se nalazi blizu Semiroma.

„National Geographic“ (juni, 1952.godine) proglasio je Ziada Khana „ocem pasmine“ Darešuri, a o tome koliko je volio svoje konje, ovaj časopis piše da je u bilježnicu upisao sva rođenja ždrebadi a svoje omiljeno ždrijebe držao u šatoru.

William Douglas, koji je boravio kao gost kod Ziada Khana u periodu od 1949-1950, posvetio je pasmini Darešuri čitavo poglavlje u svojoj knjizi „Neobične zemlje i prijateljski narod“, u kojem opisuje metode uzgoja i osobine ove pasmine konja.

Bonnie L. Hendricks, autor knjige „Međunarodna enciklopedija pasmina konja“, koju je objavio Univerzitet Oklahoma, 1995.godine, predstavio je Darešuri kao iransku pasminu, koja je postala poznata po Ziadu Kanu i Hoseinu Khanu, navodeći da nakon smrti spomenute dvojice, ovoj pasmini prijeti izumiranje.

Konj Darešuri je upisan kao iranska pasmina u registar pasmina domaćih života (DAD-IS), objavljen od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

(Iribina)

Show More

Related Articles

Back to top button