iranvijesti

Iran ukida pristup inspektora svojim nuklearnim postrojenjima dok sankcije ne budu poništene

Iran i Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA postigli su „privremeno bilateralno tehničko razumijevanje“ tokom posjete šefa Agencije Teheranu, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Zajedničko saopštenje, koje je objavila IAEA nakon putovanja njegovog direktora Rafaela Grossija u Iran, objavljuje da će Iran obustaviti dobrovoljnu implementaciju Dodatnog protokola NPT-a i da će oduzeti inspektorima Agencije pristup svojim nuklearnim postrojenjima izvan Sporazuma o sigurnosti od 23. februara u trajanju od tri mjeseca.

Odluka je donešena nakon što je takvu rezoluciju usvojio iranski parlament, a nakon ubistva istaknutog iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadea.

No, dodaje se da Iran nastavlja s potpunom implementacijom bez ograničenja Sveobuhvatnog sporazuma o sigurnosnim standardima s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, kao i ranije.

Iran i IAEA su se također sporazumili u vezi bilateralne tehničke saradnje, gdje će IAEA nastaviti neophodne verifikacije i monitoring u trajanju od tri mjeseca, što podrazumijeva da će Iran bilježiti podatke nekih svojih aktivnosti i opreme za monitoring i čuvati ih tri mjeseca.

„U tom periodu, IAEA neće imati nikakv pristup podacima koji se zabilježe u Iranu te će oni biti čuvani ekskluzivno unutar Irana. Ukoliko se sankcije u potpunosti ukinu u roku od tri mjeseca, Iran će podijeliti dokumente s Agencijom. Inače, izbrisat će ih zauvijek“ – dodaje se u saopštenju.

Iranski parlamentarni zastupnici u nedjelju su ponovili neophodnost poduzetih mjera ukoliko sankcije protiv Irana i dalje budu trajale.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button