svijetvijesti

Indonezijsko Vijeće uleme proglasilo halal kinesku vakcinu

Vakcina za COVID-19 koju je proizvela kineska kompanija Sinovac Biotech smatra se halal, ili dopuštenom na osnovu Islama, saopćilo je u petak indonezijsko Vijeće uleme, danima prije planiranog vakcinisanja u Indoneziji kineskom vakcinom.

Indonezija, najveća muslimanska zemlja u svijetu, nabavila je tri miliona doza vakcine CoronaVac i planira je koristiti kada započne sa svojim programom vakcinacije u srijedu, dok bi predsjednik Joko Widodo prvi trebao primiti vakcinu.

Asrorun Niam Sholeh iz komisije za fetve u vijeću, izjavio je na konferenciji za novinare da je Sinovacova CoronaVac „halal“ iako se tek očekuje njeno odobrenje od indonezijske agencije za hranu i lijekove (BPOM).

– Ovo bi mogla biti informacija koja bi mogla umiriti ljude, posebno muslimane – kazao je Niam.Indonezija se bori s najtežom epidemijom COVID-19 u jugoistočnoj Aziji, i vlasti se oslanjaju na vakcinu kako bi pomogle u ublažavanju zdravstvene i ekonomske krize.

Ta zemlja potvrdila je rekordan dnevni rast broja zaraženih treći uzastopni dan u petak, izvještavajući o više od 10.000 zaraženih u protekla 24 sata i nadmašujući ukupni broj od 800.000 zaraženih, među najvišim u Aziji, prenosi Reuters.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button