bliski istokvijesti

Jemen: Gađat ćemo luke u agresorskim zemljama ako se blokada nastavi

SaharTV – Ministar vanjskih poslova Vlade nacionalnog spasa u Jemenu, Hišam Šaraf Abdullah, upozorio je Saudijsku Arabiju i njene regionalne saveznike da će njihove luke i druga ekonomski značajna mjesta biti meta napada ukoliko se nastavi sveobuhvatna blokada Jemena.

Abdullah se u utorak obrušio na saudijsku vojnu koaliciju koja pedvodi agresiju nad Jemenom i administraciju bivšeg predsjednika Mansura Hadija jer praktikuju kolektivno kažnjavanje Jemenaca, naglašavajući da njihove akcije ne doprinose rješenje jemenskog konflikta.

On je zatim pozvao specijalnog izaslanika UN-a za Jemen, Martina Griffithsa, da učini više napora da se odmah oslobode jemenski tankeri na kojima se nalaze naftni derivati, upozoravajući da će se Jemen suočiti s akutnom krizom energije, pored svih ostalih problema i kriza.

Jemenski zvaničnik rekao je da Rijad i Abu Dabi dozvoljavaju samo privremeno pristajanje tankera u luci Hudejda, kako bi zaveli međunarodnu zajednicu, dok nastavljaju svoju vojnu agresiju i blokadu.

Također je upozorio Saudijsku Arabiju i njene saveznike da će njihove luke biti meta budućih napada ukoliko se opsada nastavi.

Show More

Related Articles

Back to top button