iranvijesti

Iranski vrhovni lider: General Sulejmani je junak islamskog ummeta

SaharTV – Lideri islamske revolucije Irana, ajatullah Sejjid Ali Hamanei, danas se susreo s članovima ureda za prvu komemoraciju šehida generala Kasima Sulejmanija, kao i članovima njegove porodice.

On je generala Sulejmanija, koji je ubijen početkom januara prošle godine u američkom atentatu, nazvao junakom iranskog naroda i junakom islamskog ummeta i kazao:

„Milionske dženaze šehidu Sulejmaniju i šehidu Abu Mahdiju Muhandisu u Iraku i Iranu, bile su prvi snažan šamar Amerikancima. No, snažniji šamar je softverska pobjeda nad ispraznim veličanstvom arogancije, kao i protjerivanje Amerike iz regiona.“

„Svakako, oni koji su naredili i izvršili ubistvo generala Sulejmanija također moraju platiti, a osveta njima je sigurna“ – dodao je on.

Iranski lider je državnicima i narodu dao četiri savjeta, a to je da se jačaju na svim poljima, da ne vjeruju neprijateljima, da očuvaju jedinstvo i da više razmišljaju o neutralisanju sankcija, nego o njihovom otklanjanju.

„Uklanjanje sankcija zavisi od neprijatelja, ali njihovo neutralisanje zavisi od nas samih“ – dodao je.

Hamenei je atentat na generala Sulejmanija nazvao historijskim događajem, i istakao da su hrabrost i otpor bile osobine koje su krasile tog junaka, pored požrtvovanosti, humanosti, oštroumnosti i mudrosti.

„Šehid Sulejmani je proširio softver otpora i borbe među muslimanskim narodima“ – naglasio je on.

Show More

Related Articles

Back to top button