iranvijesti

Iranski predstavnik izrazio zabrinutost zbog američkih nuklearnih testova

SaharTV – Iranski ambasador i stalni predstavnik u međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Beču, izrazio žaljenje zbog američkog destruktivnog pristupa ugovorima o razoružanju i neširenju oružja, kao i zabrinutost zbog namjere da provede testove nuklearnih eksplozija.

Govoreći na 55. zasjedanju Preliminarne komisije o Sporazumu o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBT), Kazem Garibabadi, pozivajući se na najavu odobrenja budžeta od 10 miliona američkih dolara za nuklearna ispitivanja, izrazio je ozbiljnu zabrinutost oko ovog pitanja i pozvao Sjedinjene Države da se pridržavaju svojih obaveza na tom polju.

Iranski ambasador i stalni predstavnik u međunarodnim organizacijama također se osvrnuo na stanju u Saudijskoj Arabiji u vezi sa Sporazumom o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova i kritikovao tu zemlju zbog nepotpisivanja sporazuma. Pozvao je Saudijsku Arabiju da što prije potpiše sporazum.

Garibabadi je istakao dugogodišnji i principijelni stav Islamske Republike Iran o potrebi potpune eliminacije svog nuklearnog oružja, navodeći: “Iran podržava ciljeve Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT) s krajnjim ciljem razoružanja, kao i opće i potpuno razoružanje pod strogom i efikasnom međunarodnom kontrolom. “

“Teheran vjeruje da je zaustavljanje svih ispitivanja nuklearnog oružja, kao i završetak razvoja i poboljšanja tog oružja, prvi neophodni korak ka nuklearnom razoružanju“ – naglasio je.

Show More

Related Articles

Back to top button