bihvijesti

Respirator koji su proizveli stručnjaci u Gradačcu certificiran u Velikoj Britaniji

Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Velike Britanije završio je testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu u intenzivnoj njezi koji je nedavno dizajnirala i napravila TMD Group d.o.o. Gradačac uz pomoć Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Kako stoji u saopćenju Ambasade Velike Britanije, MD-TEC je izradio detaljan izvještaj o funkcionalnosti i upotrebljivosti, tako da TMD Group sada radi na modificiranom prototipu.

Kao odgovor Vlade Velike Britanije na pandemiju COVID-19 i povećanu potrebu za ventilatorima i sličnim medicinskim uređajima u martu ove godine MD-TEC je postao odobreni centar za testiranje za vladin program “Ventilator Challenge”.  Do danas, MD-TEC je vršio testiranja prototipa medicinskih uređaja koje su razvile kompanije iz cijelog svijeta.

– Uzimajući u obzir da TMD izvorno nije proizvođač medicinskih uređaja, ventilator postiže izuzetan nivo funkcionalnosti i upotrebljivosti. Zato se njihovi napori trebaju uzeti kao značajno dostignuće, te se radujemo nastavku rada sa njima u daljnjem procesu razvoja prototipa, kazao je klinički direktor MD-TEC-a Tom Clutton-Brock.

– Izuzetno sam ponosan na moj tim stručnjaka koji su razvili prototip ventilatora za tako kratko vrijeme, a koji je dobio pozitivne ocjene MD-TEC. Dok budemo radili na poboljšanjima, svjesni smo da smo pokrenuli sektor nove industrije u Bosni i Hercegovini – proizvodnju medicinskih uređaja.  Za sljedeći korak, nadamo se da ćemo dobiti CE oznaku i početi sa širokom proizvodnjom. Paralelno s tim, sagledavamo mogućnosti razvoja i drugih medicinskih uređaja, dodao je direktor TMD Groupa Adem Hanić.

– Izvještaj MD-TEC je zaista dobra vijest za TMD Group i za BiH. Kao što sam uvijek i govorio, BiH je zemlja pametnih i vrijednih ljudi kojima samo treba dati priliku. Izuzetno mi je drago što smo mogli podržati TMD Group upravo u tome i radujem se početku pune proizvodnje njihovog ventilatora ovdje u BiH”, rekao je Matt Field, britanski ambasador u BiH.

Valja istaći i to da TMD Group d.o.o. sa sjedištem u Gradačcu proizvodi kovane metalne proizvode, te mašinski obrađene komponente ležajeve i druge visoko-precizne čelične komponente za primjenu u autoindustriji, željezničkoj i drugim industrijskim primjenama. 

(Oslobođenje)

Show More

Related Articles

Back to top button