bliski istokvijesti

Izraelski mediji nagovještavaju ekonomski sporazum između Ankare i Tel Aviva

SaharTV – Izraelski mediji javljaju da se predviđa da bi mogao biti objavljen sporazum u vezi sa zajedničkim ekonomskim zonama Turske i cionističkog režima Izraela.

Tako izraelski list na hebrejskom jeziku „Jisrail Hjum“ piše da je Turska nakon nekoliko godina diplomatskih sporova s Tel Avivom, u posljednje vrijeme pokazala volju da mu se približi, te da je admiral Cihat Jabci, blizak predsjedniku Erdoganu, dao nezapamćeni prijedlog u vezi sa osnivanjem zajedničke ekonomske zone, koji je iznio u univerzitetskom časopisu Turkeyscope, koji izdaje Univerzitet u Tel Avivu.

List piše da je to prvi znak za „pomirenje Turske i izraelskog tržišta energije“. Također, tvrdi se da su prije četiri mjeseca neki zvaničnici iz Ankare poslali jasnu poruku izraelskim kolegama da je Turska voljna započeti neki vid pregovora na tu temu.

No, zbog pandemije koronavirusa, proces je obustavljen.

Prijedlog admirala iznesen je nakon što je prošle sedmice objavljen izvještaj u jednom listu bliskom turskom predsjedniku u kojem se tvrdi da su održane tajne konsultacije izraelskih i turskih zvaničnika, te da je Erdogan u proteklim mjesecima „prestao s neprijateljskim izjavama o jevrejskoj vladi“.

Jisrail Hjum navodi da bi prema prijedlogu Jabcija, pomorske granice dvije strane s Kiprom bile zajedničke, što je nastavak produženja pomorskih granica, koji je Jabci postigao i s Libijom prošle godine, nakon čega su pojačane tenzije između Turske i Grčke.

Show More

Related Articles

Back to top button