iranvijesti

Zarif: Iran će implementirati zakon o ubrzanju nuklearnog programa

SaharTV – Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif izjavio je danas da je vlada te zemlje primorana da implementira zakon koji je usvojen u parlamentu i koji nalaže ubrzavanje razvoja nuklearnog programa i uvođenje ograničenja inspekcijama u nuklearnim postrojenjima.

Zarif se posredstvom videokonferencije obratio učesnicima 6. Foruma mediteranskog dijaloga (MED) kojeg organiziraju Ministarstvo vanjskih poslova Italije i Institut za međunarodnu politiku (ISPI), prenosi Anadolu Agency (AA).

On je u obraćanju kazao da se vlada Irana protivila takvom aktu, ali kako je prinuđena da implementira novousvojeni zakon o ubrzanju nuklearnog programa.

“Nije nam se svidio zakon kojeg je parlament usvojio, ali implementirat ćemo ga u skladu s međunarodnom praksom poštivanja parlamentarnih ingerencija” –  poručio je Zarif.

Šef iranske diplomacije Zarif je i ovom prilikom izrazio spremnost Irana da odustane o ubrzanog razvoja nuklearnog programa i vrati se poštivanju međunarodnog nuklearnog sporazuma ako vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prethodno ukinu sankcije i vrate se sporazumu.

“To je sporazum o kojem se pregovaralo i kojeg smo dogovorili i potpisali. Nećemo ponovo pregovarati o njemu. Ako Zapad želi ograničiti iranski raketni program, mora prvo obustaviti prodaju oružja na Bliskom istoku“, poručio je Zarif.

Kazao je da evropskim zemljama, uključujući Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, zamjera što još uvijek nisu ni osudile prošlosedmični atentat na uglednog iranskog nuklearnog stručnjaka Mohsina Fakhrizadeha, za koje je kazao da je čin međunarodnog terorizma.

(Agencije)

Show More

Related Articles

Back to top button