iranvijesti

EU atentat na iranskog naučnika nazvala zločinom

SaharTV – Glasnogovornica Evropske komisije Nabila Massrali Stano saopćila je da jučerašnji atentat na iranskog naučnika predstavlja zločin i kako je oprečan ljudskim pravima koja zagovara Evropska unija.

Rukovodstvo Evropske unije (EU) osudilo je ubistvo jednog od vodeći iranskih nuklearnih fizičara Mohsena Fakhrizadeha i pozvalo sve strane na razum i prevenciju eskalacije tenzija, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica Evropske komisije Nabila Massrali Stano saopćila je da jučerašnji atentat na iranskog naučnika Fakhrizadeha predstavlja zločin i oprečan je ljudskim pravima koja zagovara Evropska unija.

Ona je u pisanom saopćenju navela i da je visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borell uputio poruke sućuti porodicama stradalih u atentatu.

“Razumno ponašanje je u ovim nepredvidivim vremenima neophodnije nego ikada kako bi se izbjegle tenzije koje neće biti korisne nikom”, navodi se u saopćenju iz Brisela.

Ministarstvo odbrane Irana jučer je saopćilo da je u teheranskom distriktu Abserdu u oružanom terorističkom napadu ubijen Mohsen Fakhrizadeh, jedan od vodećih iranskih stručnjaka za nuklearna istraživanja.

Ubijeni Fakhrizadeh bio je i šef Vijeća za istraživanja i inovacije pri Ministarstvu odbrane Irana, a tokom razmjene vatre s njegovim zaštitarima, ubijena su i najmanje trojica napadača.

Iranski zvaničnici su kazali da iza napada najvjerovatnije stoji Izrael i najavili su osvetu.

U proteklih deset godina u atentatima je ubijeno pet vrhunskih iranskih naučnika koji su radili na nuklearnim istraživanjima.

Pored Fakhrizadeha, u atentatima su ubijeni i Mesoud Ali-Mohammadi, Majid Shahriari, Darioush Rezaeinejad i Mostafa Ahmadi-Roshan.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button