bihvijesti

Sarajevo se opet guši u smogu + VIDEO

Usljed vremenskih prilika proteklih dana, uporedo sa pandemijom koronavirusa, u Sarajevu je povećan indeks zagađenja zraka. 

Zbog zagađenog zraka, naročito tokom jesenjeg i zimskog perioda, Sarajevo se vrlo često nalazi na nezahvalnoj listi najzagađenijih gradova u svijetu. Slična situacija je u Zenici, Tuzli i pojedinim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

U Bosni i Hercegovini od posljedica izloženosti ambijentalnom zagađenju zraka s PM2.5 svake godine prerano umre oko 3.300 ljudi, a devet posto ukupnog godišnjeg mortaliteta u BiH može pripisati zagađenju zraka, navodi se u izvještaju Svjetske banke o upravljanju zagađenjem zraka u BiH. Prosječne godišnje ambijentalne koncentracije PM2.5 često višestruko prelaze gornje dozvoljene granice po bh. standardnima kvaliteta zraka (20 µg/m3) i po smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o vrijednostima kvaliteta zraka (10 µg/m3).

Izloženost česticama PM2.5 je naročito opasna po ljudsko zdravlje, jer te čestice zadiru duboko u pluća i krvotok, izazivajući bolest i smrt. Zato one mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje, kao što su infekcije donjih disajnih organa; rak dušnika, bronhija i pluća; ishemična bolest srca; moždani udar; te hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP). Osim što izazivaju bol i patnju, preuranjena smrt i bolesti uzrokovane zagađenjem zraka rezultiraju i povećanim rashodima u zdravstvu i padom produktivnosti radne snage.

U cilju smanjenja zagađenja zraka, građanima se savjetuje prelazak na alternativne manje štetne izvore energije za grijanje, racionalno korištenje energije i smanjeno korištenje ličnih automobila.

Show More

Related Articles

Back to top button