iranvijesti

Iran: Naša politika prema Americi neće se mijenjati

Istinski lijek za probleme muslimana je njihovo jedinstvo i otpor

SaharTV – Vrhovni iranski lider, Sejjid Ali Hamenei, obratio se uživo putem televizije, povodom rođenja Poslanika Muhammeda (s.a.v.a) i njegovog praunuka Imama Sadika (a.s), te je naglasio da se iranska politika prema Americi neće mijenjati mijenjanjem osoba na vlasti, te da Iran mora jačati kako bi neprijatelj izgubio svaku nadu.

Ajatullah Hamenei je danas kazao da je istinski lijek za probleme muslimana njihovo jedinstvo i otpor.

On je pozvao iranske zvaničnike da više rade na polju ekonomije, sigurnosti i kulture.

Također, podsjetio je kako arogantne svjetske sile koriste znanje i tehnologiju u zle svrhe, nepravdu, ratove i pljačkanje resursa drugih naroda.

„Faraon je sijao nepravdu samo u Egiptu, ali današnji svjetski faraon – Amerika, koristeći naučni napredak, šalje vojske u druge zemlje i pokreće ratove, nesigurnost i pljačke“ – rekao je iranski lider, naglašavajući da imperijalističe sile i cionizam gaje sveobuhvatnu mržnju i neprijateljstvo prema islamu.

Kao primjer, naveo je objavu uvredljivih karikatura Poslanika Muhammeda (s.a.v.a) u Francuskoj i podršku predsjednika te zemlje karikaturama, te je rekao da bijes i demonstracije muslimana pokazuju da je islamski ummet još uvijek živ.

„Nasuprot većini zemalja, neki državnici islamskog svijeta ponovo su pokazali svoju niskost i nisu izrazili protivljenje tom ružnom postupku“ – kazao je.

U drugom dijelu svog obraćanja, on je govorio o Sedmici jedinstva među muslimanima, kako je sedmicu u kojoj se obilježava rođenje Poslanika Muhammeda (s.a.v.a) nazvao rahmetli Imam Homeini, osnivač Islamske Republike Iran.

„Kada je on proglasio Sedmicu jedinstva, mnogi nisu shvatili dubinu i značaj tog poteza, ali danas je jasno koliko je značajno jedinstvo islamskog svijeta, a da je bilo ostvareno, moglo je spriječiti brojne nesuglasice i krvave ratove u regionu“ – istakao je.

Iranski lider podsjetio je da neki arapski lideri djeluju protiv islamskog jedinstva, te je osudio normalizaciju odnosa s cionističkim režimom Izraela, posredstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Također, Hamenei je podsjetio i da je na današnji dan, 3. novembra, 1979.god, zauzeta bivša američka ambasada u Teheranu ili „špijunsko gnijezdo“, kako je nazvana, u kojoj su pronađeni dokazi o tome da je Amerika ambasadu koristila za špijunske aktivnosti i da je radila protiv Islamske Republike. Od tada SAD nemaju ambasadu u Iranu, niti diplomatske odnose.

U vezi s izborima u SAD, iranski lider je kazao da njihov ishod neće uticati na iransku politiku prema Americi, te da je ona sasvim jasna i proračunata, te da se neće mijenjati odlaskom ili dolaskom određenih osoba na vlast.

On je rekao da je, bez obzira na ishod izbora, pad američkog režima siguran, te da je on samo pitanje vremena.

U posljednjem dijelu svog obraćanja, ajatullah Hamenei se pozabavio temom rata između Armenije i Azerbejdžana, te je kazao da on prijeti sigurnosti u regionu i da se mora što prije okončati, ali da se region koji pripada Azerbejdžanu, a koji je zauzela Armenija, mora osloboditi i vratiti Azerbejdžanu.

„Teroristi koji su ušli u region, ni u kom slučaju se ne smiju približiti granicama Irana, a ukoliko se približe, Iran će djelovati odlučno“ – rekao je on na kraju, u reakciji na izvještaje da se u Nagorno-Karabahu bore teroristi koji su prethodni bili u Siriji.

Show More

Related Articles

Back to top button