bliski istokvijesti

Netanyahu i prijestolonasljednik Abu Dabija dogovorili sastanak

SaharTV – Izraelska vlada odobrila je u ponedjeljak sporazum o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), a premijer Benjamin Netanyahu rekao je da su on i prijestolonasljednik Abu Dabija razgovarali i dogovorili sastanak.

Američki “mirovni sporazum” kojim su uspostavljeni puni diplomatski odnosi sa tom zaljevskom arapskom zemljom Palestinci su osudili kao izdaju njihove težnje za državnošću u zemlji okupiranoj Izraelcima.

Prestolonasljednik Abu Dabija Mohammed bin Zayed al-Nahyan, de facto vladar UAE, u ponedjeljak je napisao na Twitteru da su on i Netanyahu razgovarali o jačanju bilateralnih veza, javio je Reuters.

U službenom saopćenju, koje je objavljeno u isto vrijeme kada i glasanje izraelske vlade kojim je odobren sporazum sa UAE-om od 15. septembra, Netanyahu je rekao da će se on i šeik Mohammed uskoro sastati, bez preciziranja datuma.

U znak rastuće saradnje Izraela i UAE, brod iz UAE pristao je u ponedjeljak u izraelskoj luci Haifa, prevozeći teret od 15 kontejnera.

Show More

Related Articles

Back to top button