bliski istokSirijavijesti

Asad: Ako Amerikanci i Turci ne odu iz Sirije, podići ćemo narodni ustanak

„Neće ih natjerati da odu diskusije ili međunarodno pravo, pošto ono ne postoji"

Ako SAD i Turska ne odu iz Sirije nakon uništenja terorista, Sirijci će podići narodni ustanak, rekao je u intrevjuu za Sputnjik predsjednik Sirije Bašar Asad.

Ovo je okupacija. U ovoj situaciji treba da uradimo dvije stvari: prvo da se riješimo izgovora koji oni koriste za okupaciju, tj. terorista – u ovom slučaju ISIL-a. Najveći dio svijeta zna da su ISIL formirali Amerikanci i da ih podržavaju. Oni im daju zadatke, kao svakoj drugoj američkoj sili. Treba se osloboditi tog izgovora, zato je uništenje terorista u Siriji glavni prioritet za nas. Ako Amerikanci i Turci ne odu poslije toga, podići ćemo narodni ustanak. To je jedini put“, rekao je Asad.

„Neće ih natjerati da odu diskusije ili međunarodno pravo, pošto ono ne postoji. Nema drugih sredstava, osim otpora. To se i desilo u Iraku. Šta je natjeralo Amerikance da odu 2007. godine? To je bio rezultat otpora iračkog naroda“, dodao je sirijski predsjednik.

Danas je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u intervjuu katarskom listu „Peninsula“ saopštio da će Turska povući svoje snage iz Sirije nakon što tamo zavlada dugotrajni mir.

„Što se tiče Sirije, Turska ne namjerava da tamo ostane za stalno. Čim bude postignuto dugoročno rješenje konflikta, mi ćemo napustiti zemlju“, naglasio je turski lider.

Show More

Related Articles

Back to top button