iranvijesti

Hiljade intelektualaca iz 47 zemalja potpisalo peticiju kojom se poziva na ukidanje sankcija Iranu

Tri hiljade i 500 intelektualaca iz 47 zemalja potpisalo je peticiju kojom se poziva na ukidanje sankcija Iranu.

Pismo je namijenjeno visokim državnicima evropskih i svjetskih zemalja, poput francuskog, američkog, kineskog, ruskog predsjednika, generalnog sekretara UN-a, britanskog premijera, njemačkog kancelara…

U pismu se navodi:

Kako se državni zvaničnici iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije trenutno sastaju s iranskom delegacijom u Beču radi nove runde pregovora o iranskom nuklearnom programu, mi, doljepotpisani izjavljujemo i zahtijevamo sljedeće:

  • Sjedinjene Države su napustile Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) 2018. godine, pod pritiskom Izraela kada je Iran bio u potpunoj usklađenosti sa svojim obavezama.

  • Iranski nuklearni program se pokazao miroljubivim i nisu predstavljeni vjerodostojni dokazi koji bi bili u suprotnosti s miroljubivom prirodom iranskog nuklearnog programa.

  • Ekonomske sankcije koje su Iranu uvele Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici su nezakonit i zločinački čin rata protiv iranskog stanovništva. Ubio je hiljade nevinih ljudi, oštetio i omeo kritične infrastrukturne projekte i socijalne programe i nanio neprocjenjivu patnju iranskom društvu.

  • Iran i Iranci su stalno bili na meti terorizma i prijeti im se vojnim napadom od strane Izraela i SAD-a, što je jasno kršenje Povelje UN-a.

  • Pregovore o iranskom nuklearnom programu hegemonističke sile neprestano iskorištavaju kako bi izvršile pritisak na Iran da ugrozi svoju sigurnost i da se odrekne svojih prava na nezavisnost i nacionalni suverenitet.

Zahtijevamo:

Bezuslovni povratak Sjedinjenih Država u JCPOA potpisan 2015.

Ukidanje svih sankcija.

Zaustavljanje prijetnji ratom.

Izvođenje pritiska međunarodne zajednice na Izrael da se pridruži NPT-u i za razoružanje njegovog nuklearnog arsenala.

Zainteresirani intelektualci peticiju mogu potpisati na sljedećem linku:

https://solidaritycenter.ourpowerbase.net/civicrm/petition/sign?sid=26&reset=1

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button