bliski istokvijesti

Bivši američki izaslanik tvrdi da SAD ne napuštaju Bliski istok, uprkos okončanju borbene misije u Iraku

Bivši američki diplomata kaže da američke snage neće napuštati Bliski istok u bliskoj budućnosti uprkos najavi Washingtona o završetku svoje “borbene misije” u Iraku.

Prošlog mjeseca, SAD su objavile kraj svoje borbene misije u Iraku, ali su mnogi irački lideri upozorili da se ništa nije promijenilo u broju američkih vojnika i da je preimenovanje samo krinka kojim se obmanjuje irački narod koji se žestoko protivi prisustvu američkih snaga u svojoj zemlji.

U članku koji je objavio saudijski list Asharq al-Awsat, Robert Ford, bivši američki ambasador u Siriji i Alžiru, rekao je da je “smiješno” vjerovati da SAD napuštaju Bliski istok, dodajući da “američke snage ne namjeravaju napustiti Siriju i Irak u bliskoj budućnosti.”

“Prvo, Amerikanci drže svoje baze u regiji [Perzijskog] zaljeva u zemljama poput Kuvajta, Bahreina, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Proširuju zračnu bazu Muwaffaq Salti u Jordanu. Istovremeno, američka mornarica nastavlja djelovati u [Perzijskom] zaljevu i blizu Arapskog poluotoka”, objasnio je Ford.

Drugo, nastavio je, nijedan od američkih predsjednika, Donald Trump i Joe Biden, nisu povukli sve američke snage iz Sirije ili Iraka.

“U stvari, broj vojnika se nije mijenjao oko dvije godine i neće se mnogo mijenjati u narednih nekoliko godina. Amerikanci su obećali da neće preduzimati jednostrane borbene misije u Iraku i to je novost”, istakao je penzionisani američki diplomata.

Prošlog mjeseca, Bagdad je najavio završetak “borbene misije” američkih snaga u Iraku, ali oko 2.500 američkih vojnika i 1.000 koalicionih vojnika ostat će raspoređeni u Iraku pod izgovorom da nude obuku, savjete i pomoć iračkim snagama.

Iračke grupe otpora tvrde da au SAD samo preimenovale svoje vojne snage u Iraku te su pojačale svoje pozive na protjerivanje svih američkih snaga iz te arapske zemlje bez obzira na njihove etikete.

Pritisak za protjerivanjem američkih snaga počeo je da raste nakon što su SAD u januaru 2020. u Bagdadu ubile glavne komandante borbe protiv terorizma, generala Qassema Soleimanija i Abu Mahdija al-Muhandisa.

Posljednjih dana, uporedo s drugom godišnjicom američkog “terorističkog napada”, vojne baze u kojima su smještene američke trupe u Iraku i Siriji bile su pod stalnim napadima.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button