bihvijesti

Izetbegović i ambasador Irana u BiH Ghelichkhan: Prioritet očuvanje stabilnosti i teritorijalnog integriteta

 Ambasador Irana u Bosni i Hercegovini Reza Ghelichkhan susreo se  zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem kako bi razmatrali posljednja dešavanja na političkoj sceni BiH s posebnim osvrtom na političku blokadu uzrokovanu određenim aktivnostima pojedinih političkih frakcija i negativnih učinaka na život i egzistenciju građana.

Također, obzirom na izbore u oktobru 2022. godine, razgovarano je o mogućnosti izmjene Ustava i Izbornog zakona na način koji bi bio od najveće koristi za nacionalne interese Bosne i Hercegovine i svih građana ove zemlje.

Sagovornici su se složili da je najvažniji prioritet očuvanje stabilnosti i teritorijalnog integriteta te kontinuitet napretka, razvoja i kretanja zemlje ka izgradnji demokratske države, a svaki suprotan potez protivan je građanima i nacionalnim interesima Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su istakli da ustavom predviđeni mehanizmi postoje kako bi olakšali upravljanje i razvoj zemlje i ne bi trebali postati instrument za postizanje političkih ciljeva i želja stranaka i grupa.

Ghelichkhan je tokom sastanka naglasio stalni stav Irana o podršci nezavisnosti, teritorijalnoj cjelovitosti i očuvanju integriteta Bosne i Hercegovine unutar njenih službenih granica i mirnom suživotu svih građana Bosne i Hercegovine, dodajući da je jedino rješenje za prevladavanje postojećih problema konstruktivni dijalog svih strana uz davanje prioriteta zaštiti nacionalnih interesa BiH, saopćeno je iz Ambasade Islamske Republike Iran.

(Fena)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button