iranvijesti

Iran od Facebooka i Instragrama traži okončanje cenzure sadržaja povezanog s generalom Sulejmanijem

Iransko ministarstvo informatičke i komunikacijske tehnologije pozvalo je direktore društvenih mreža Facebook i Instagram da prekinu cenzuru pisanog materijala kao i fotografija koje se odnose na najvišeg iranskog komandanta borbe protiv terorizma, generala Kasima Sulejmanija.

Poziv je direktorima Facebooka i Instagrama uputio u pismu generalni direktor za pravne poslove iranskog ministarstva Reza Fazel, koji je osudio mjere koje su poduzele dvije platforme društvenih medija i zatražio objašnjenje o njihovoj nezakonitoj politici prema svojim korisnicima.

Pismo je prvenstveno poslato Marku Zuckerbergu, glavnom izvršnom direktoru Meta Platforms, Inc., koja je matična organizacija Facebooka i Instagrama, dok su kopije pisma proslijeđene Adamu Mosseriju, šefu Instagrama i trenutnoj predsjednici iz Federalne komisije za komunikacije Sjedinjenih Država Jessici Rosenworcel.

U pismu se dodaje da brisanje i cenzura fotografija i pisanog materijala u vezi s generalom Sulejmanijem, koji je poznati heroj borbe protiv terorizma i iskorenjivač terorističke grupe ISIL, “nije u skladu ni sa jednom međunarodnom normom .”

  1. januara je obilježena druga godišnjica atentata na generala Sulejmanija, koji su počinile američke snage.

Nakon ovog terorističkog napada, dodaje se u pismu, dok su mnoge regionalne nacije oplakivale atentat na vrhovnog komandanta, Instagram je počeo da briše sav sadržaj u vezi sa generalom Sulejmanijem, ne obazirući se na međunarodne propise, u široko rasprostranjenoj online cenzuri, nezapamćenoj u historiji društvenih mreža.

Od tada je milionima iranskih i neiranskih korisnika Instagrama zabranjeno dijeljenje fotografija, tekstova i bilo kakvih informacija vezanih za njihovog voljenog heroja, a čak im nije dato nikakvo objašnjenje u vezi s tim niti bilo kakva uputstva kako da povrate svoj račun, dodao je.

U pismu se dalje navodi da se od rukovodilaca Instagrama očekuje da poštuju milione korisnika koji se dive tom antiterorističkom heroju i okončaju ovu raširenu cenzuru što je prije moguće.

Izvor: TV Sahar

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button