iransvijetvijesti

Iran poručio Britaniji: Prošlo je vrijeme od kada je Velika Britanija bila “neobuzdana” u regionu

Iranski potpredsjednik za parlamentarne poslove reagirao je na britanski izljev bijesa nakon što je Iran ispalio balističke projektile tokom najnovijih vojnih vježbi, rekavši da je prošlo vrijeme od kada je Velika Britanija bila “neobuzdana” u regionu.

“Gnjev Britanije, koja je nekada bila neobuzdana u regionu, na vlasti Islamske Republike Iran, je razumljiva, ali oni neizbježno moraju prihvatiti da je to vrijeme prošlo”, napisao je Seyyed Mohammad Hosseini u subotu.

Korpus čuvara Islamske revolucije (IRGC) održao je prošle sedmice velike vojne vježbe, nazvane Veliki Poslanik 17, na južnoj obali Irana.

Petodnevni manevri bili su dio velikih vježbi koje Iran redovno održava kako bi poboljšao svoju borbenu spremnost.

U petak je Ministarstvo vanjskih poslova Britanije kritikovalo vojne vježbe i ispaljivanje balističkih projektila u izjavi, rekavši: “Ove akcije predstavljaju prijetnju regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti i pozivamo Iran da odmah prekine svoje aktivnosti.”

U objavi na svojoj Instagram stranici, iranski ambasador u Londonu Mohsen Baharvand osudio je stav Velike Britanije.

“Neke zemlje su se usprotivile vojnom manevru Irana, koji je konvencionalan i defanzivan, a neke su ga nazvale suprotnim Rezoluciji 2231 Vijeća sigurnosti UN-a. Ove zemlje treba još jednom podsjetiti da Rezolucija 2231 govori o projektilima dizajniranim da ‘nose nuklearno oružje’ napisao je on, pozivajući se na dokument kojim je odobren sporazum s Iranom iz 2015. godine.

“Iranske rakete nisu dizajnirane za tu svrhu, već da brane iransko tlo i daju slamajući odgovor agresorima”, dodao je.

Izaslanik je također doveo u sumnju britansku iskrenost u prepoznavanju prijetnji međunarodnom miru.

“Rezolucija 2231 sadrži mnoge odredbe koje niste implementirali i ignorisali. Vaša sposobnost i poštenje da identifikujete prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti je upitna. Nametnuli ste dva velika rata regionu i navodno priznali da ste pogriješili nakon što ste ubili hiljade civila – napisao je.

“Ako ste iskreni, samo jednom osudite cionistički režim koji prijeti upotrebom sile protiv Irana na dnevnoj bazi suprotno Povelji UN-a.”

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button