bihvijesti

Predstavljena knjiga na bosanskom jeziku ‘Ilahinama’ Feriduddina Attara, spjevana u 6.685 distiha

Knjiga “Ilahinama“ autora Feriduddina Attara, u prijevodu Mubine Moker i prepjevu Hadžema Hajdarevića, predstavljena je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

“Ilahinama“ je prvo autentično djelo kojim je, kako je kazao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovi, Feriduddin Attar pokazao da se o vjeri, moralu, etici i pravdi može govoriti na mnogo načina, a ne samo jezikom teologije i prava, te da je prijevod “Ilahiname” na bosanskom jeziku svojevrsno bosansko rođenje tog pjesnika.

-Pred nama je knjiga autora za kojeg jezik nije bio samo sredstvo kojim se služio u namjeri da prenese svoje nadahnuće. On je iskušavao njegove mogućnosti u nastojanjima da izrazi najdublje ushićenje pred Božijim licem, Koje se ogleda u stvorenom svijetu koji iščezava. Attar je, usudio bih se reći, pjesnik tevhida – rekao je reisu-l-ulema.

Ambasador Islamske Republike Iran u BiH GholamrezA Alimohammad Ghelichkhan je tokom predstavljanja knjige kazao da je kultura trajna veza.

-Političke i ekonomske veze se smanjuju ili povećavaju, a ponekad bivaju i prekinute. Onda i kada te političke i ekonomske veze između zemalja budu prekinute, kulturne veze između dva naroda nastavit će se i nikada neće biti prekinute. Iz tog razloga, raduje nas prijevod Ilahiname, kao dokaz veze Irana i Bosne i Hercegovine – rekao je on.

Realizacija projekta trajala je sedam godina, a Moker je kazala da je „Ilahinama“ prvo autentično djelo Feriduddina Attara prevedeno sa izvornika na perzijskome jeziku.

-Nezaobilazan je trud kojeg je u prepjev „Ilahiname“ uložio Hadžem Hajdarević te svojim poetskim umijećem pokazao svu leksičko-semantičku raskoš bosanskoga jezika na kojem je moguće iskazati najprofinjenije sufijske neizrecivosti – kazala je Moker.

Hajdarević je pojasnio da je „Ilahinama“ spjevana u 6.685 distiha.

-Upjevavanje ovog djela jedno je od najugodnijih poetskotvornih iskustava u mom životu, kao i jedno od najdražih iskustava – kazao je on.

Akademik Rešid Hafizović je naglasio da Attar na egzegetski način izlaže sadržaj svoje „Ilahiname“.

-Sadržajem se njegova duša uzvraća Kur’anu pod čijim vidom je Bog načinio svoj posljednji i najsavršeniji samoiskorak prema najzad dozreloj ljudskoj civilizaciji – rekao je Hafizović.

„Ilahinama“ je najnovije izdanje Izdavačkog centra El-Kalem i Naučnoistraživačkog instituta Ibn Sina, javlja MINA.

(Fena)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button