iranvijesti

Iran: Kopnene snage IRGC prvi put upotrijebile napredni domaći tenk nazvan “Karrar” u vojnim vježbama

Trećeg dana velikih zajedničkih vojnih vježbi, Kopnene snage Revolucionarne garde Irana (IRGC) prvi put su upotrijebile napredni domaći tenk nazvan Karrar.

Karrar, unaprijeđena verzija tenkova T-72m, ušao je u službu tokom zajedničkih vježbi Veliki Poslanik – 17 na južnim obalama zemlje u srijedu.

Novi tenk je opremljen posebnim premazima da izdrži toplotne talase i može se sakriti od projektila osjetljivih na toplotu. Također je opremljen GPS navigacionim sistemima.

Vježbe Veliki Poslanik – 17 počele su u ponedjeljak, pokrivajući obale južnih iranskih pokrajina Hormozgan, Bušehr i Huzestan.

Specijalne jedinice kopnenih snaga IRGC-a vježbale su svoje odbrambene vještine na ostrvu Lark, gdje su koristile novo oružje i vojnu opremu kao i novu taktiku za izvođenje ofanzivnih i odbrambenih operacija.

Iranske oružane snage održavaju rutinske vojne vježbe tokom cijele godine.

Iranski vojni stručnjaci i tehničari su posljednjih godina postigli veliki napredak u razvoju i proizvodnji širokog spektra opreme domaće proizvodnje, čineći oružane snage samodovoljnim u tom pogledu.

Iranski zvaničnici su u više navrata naglašavali da Islamska Republika neće oklijevati u izgradnji svojih odbrambenih sposobnosti, ističući da su takve sposobnosti u potpunosti namijenjene za odbranu i da nikada neće biti predmet pregovora.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button