svijetvijesti

Nijedan američki vojnik neće odgovarati zbog ubistva civila i djece u Kabulu

Nijedan pripadnik američke vojske neće snositi nikakve posljedice zbog ubistva desetoro civila, među kojima sedmoro djece, u avgustu ove godine u Kabulu, rekli su agenciji AP zvaničnici Ministarstva odbrane.

Kako su naveli, ministar odbrane Lloyd Austin saglasio se s preporukom generala koji vode Centralnu komandu i Komandu za specijalne operacije, datu na osnovu zaključka nezavisne istrage koju je sproveo Pentagon, prenosi AP.

U istrazi koju je vodio general-pukovnik Sami Said zaključeno je da je došlo do prekida u komunikacijama prilikom procesa identifikovanja i potvrđivanja mete bombaškiog napada.

Riječ je o trgičnoj grešci, a ne o kršenju propisa ili nemaru, zaključak je do kojeg je došao Said, a s tim su se složili generali Frank McKenzie, koji se nalazi na čelu Centralne komande, i čelnik Komande za specijalne operacije general Richard Clark.

Pripadnici američke vojske su 29. avgusta u Kabulu napadom iz drona ubili Zemeraja Ahmadija i devetoro članova njegove porodice, uključujući sedmoro djece. Tridesetsedmogodišnji Ahmadi je godinama radio za jednu američku humanitarnu organizaciju.

Neposredno nakon tog napada, američka vojska je saopštila da je ubila teroristu koji je automobilom punim eksploziva namjeravao da napadne aerodrom u Kabulu.

Američka vlada razmatra mogućnost plaćanja odštete rodbini stradale porodice.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button