svijetvijesti

Vlasti u Bangladešu buldožerom srušile 1.000 prodavnica Rohinja

Vlasti Bangladeša srušile su oko 1.000 prodavnica koje pripadaju Rohinjama u kampovima, rekao je zvaničnik u petak, a radnik za ljudska prava je rekao da će taj potez imati “ogroman uticaj” na egzistenciju izbjeglica.

Oko 850.000 Rohinja smješteno je u 34 kampa širom zemlje, od kojih je većina pobjegla od vojnog napada u susjednom Mijanmaru 2017. za koji Ujedinjene nacije kažu da bi mogao biti genocid.

Bangladeš je hvaljen zbog primanja izbjeglica, ali grupe za ljudska prava kritiziraju vlasti zbog ograničenja u kampovima i njihovog kontroverznog preseljenja hiljada Rohinja na ostrvo podložno poplavama.

Zvaničnici kampa u Bangladešu, naoružani bagerima, čekićima i lopatama, u četvrtak i petak su buldožerom uništili prodavnice u nekoliko kampova u oblasti Koks Bazar, ostavljajući šokirane vlasnike prodavnica da se bore da spase svoju robu.

Zamjenik komesara za izbjeglice Shamsud Douza rekao je da vlasti ruše “ilegalne” trgovine u svim kampovima.

Stotine Rohinja okupile su se na mjestima rušenja dok su bageri razbijali bambusove i čelične konstrukcije. Neki su se rasplakali, dok su se drugi uspaničili.

Jedan istraživač međunarodne grupe za ljudska prava koji prati situaciju u kampovima rekao je da su vlasti rušile radnje kako bi izvršile pritisak na Rohinje da pristanu da se presele na kontroverzno ostrvo Bhashan Čar u Bengalskom zaljevu.

“Hiljade izbjeglica pokušavale su da zarade za život sa ovim prodavnicama. To će imati ogroman uticaj na njihovu egzistenciju”, rekao je on, želeći da ostane anoniman. Bangladeš je do sada preselio blizu 19.000 Rohinja na ostrvo.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button