BALKANbih

Izetbegović nakon zaključaka NSRS: Tražim odlučnu reakciju pravosudnih institucija i visokog predstavnika

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović oglasio se nakon posebne sjednice NSRS na kojoj su izglasane odluke o prenošenju nadležnosti koje su izazvale lavinu komentara.

-Odluke Narodne skupštine entiteta RS, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Pravosudne institucije BiH dužne su da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Istu obavezu imaju i visoki predstavnik Kristijan Šmit, ali i zemlje garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja rokova od šest mjeseci – poručio je Izetbegović.

  • Glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene – saopštio je predsjednik SDA.

(Depo)

Show More

Related Articles

Back to top button