svijetvijesti

Muslimansko osoblje u američkom Kongresu traži djelovanje protiv islamofobije

Kongresmenka Omar rekla je da republikanci nemaju sposobnost da osude islamofobiju i antimuslimansku retoriku jer "normaliziraju antimuslimansku netrpeljivost" u SAD-u..

Brojni članovi muslimanskog kongresnog osoblja osudili su “islamofobične i rasističke komentare” američke predstavnice Lauren Boebert o muslimanima i kongresmenki Ilhan Omar.

U otvorenom pismu rukovodstvu Predstavničkog doma američkog Kongresa u srijedu, grupa je rekla da je “pojačana klima islamofobije” na Kapitol Hilu stvorila “osjećaj tjeskobe i straha”, izvještava Al Jazeera.

Dodali su da “retorika mržnje javnih službenika direktno utiče na nas i dovodi našu sigurnost u opasnost, kako na radnom mjestu tako i u našem svakodnevnom životu”.

“Svjedoci smo nekontroliranog uznemiravanja jednog od samo tri muslimanska člana Kongresa – i jedinog vidljivo muslimanskog člana – osjećamo da naše radno mjesto nije ni bezbjedno ni dobrodošlo”, stoji u pismu, koje su potpisala 62 muslimanska člana osoblja u Predstavničkom domu i Senatu i 378 članova povezanog osoblja.

Boebert se u prošlosedmičnom saopštenju izvinila za svoje nedavne “islamofobične i rasističke komentare” nakon što su Omar i drugi demokrati pozvali na “odgovarajuću akciju” protiv nje zbog “antimuslimanske netrpeljivosti”.

No, nekoliko dana kasnije, Boebert nije pokazivala nikakve znakove kajanja, te je objavila snimak u kojem ponovo koristi govor protiv muslimana.

“Nemojte pogriješiti. Nastavit ću da neustrašivo stavljam Ameriku na prvo mjesto, nikada ne saosjećajući s teroristima. Nažalost, Ilhan ne može reći isto i našoj zemlji je loše zbog toga”, izjavila je Boebert.

Tokom događaja u njenom okrugu Kolorado prošlog mjeseca, Boebert je publici pričala o susretu s Omar u Kapitolu — za koji Omar kaže da se nikada nije dogodio.

„Ulazila sam u lift sa članom svog osoblja“, rekla je Boebert gomili koja se smijala. „Znate, napuštamo Kapitol i vraćamo se u moju kancelariju i uzimamo lift i vidim policajca iz Kapitola kako trči do lifta. Vidim mu brigu na cijelom licu,  on pruža ruku, a vrata se zatvaraju, ne mogu da ih otvorim, ne znam šta se dešava. Pogledam lijevo, kad ono – Ilhan Omar. I kažem: ‘Pa, ona nema ranac, trebalo bi da budemo dobro.’

Kongresmenka Omar rekla je da republikanci nemaju sposobnost da osude islamofobiju i antimuslimansku retoriku jer “normaliziraju antimuslimansku netrpeljivost” u Sjedinjenim Državama.

Incident i kasniji video na kojem Boebert daje islamofobične komentare o Omar na događaju u septembru izazvali su bijes na Kapitolu, pri čemu su demokrati pozvali da se Boebert ukori i da joj se oduzmu dužnosti u odboru. Republikanci, međutim, nisu pokazali volju da preduzmu te korake.

“Ova vrsta štetnog ponašanja normalizira mržnju prema cijeloj vjerskoj zajednici koja se već decenijama suočava sa pogrdnom retorikom, zločinima iz mržnje, nadzorom, nepovjerenjem, diskriminacijom, demonizacijom i nasiljem”, navodi se u pismu grupe muslimanskog osoblja.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button