svijetvijesti

Američki Senat odbacio pokušaj blokiranja prodaje oružja Saudijskoj Arabiji

Američki Senat odbacio je dvostranački napor da se blokira prodaja oružja predsjednika Joea Bidena vrijedna 650 milijardi dolara Saudijskoj Arabiji, usred brutalnog rata Kraljevine protiv Jemena i stanja ljudskih prava.

Senat je u utorak sa 67 glasova za i 30 protiv odbacio rezoluciju usmjerenu na zabranu prodaje paketa oružja, koju su odobrili State Department, kao i čelnici vanjskih poslova Senata i Predstavničkog doma.

Paket bi uključivao 280 AIM-120C-7/C-8 naprednih raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa (AMRAAM), 596 LAU-128 raketnih lansera (MRL) zajedno sa drugom opremom i podrškom.

Ranije u toku dana, Bidenova administracija je saopštila da se oštro protivi rezoluciji.

Bijela kuća se oštro usprotivila naporima američkog Senata da blokira Bidenovu administraciju i saopštila da bi taj potez “potkopao predsjednikovu opredijeljenost da pomogne u odbrani našeg partnera u vrijeme pojačanih napada raketama i dronovima na civile u Saudijskoj Arabiji”.

Rezoluciju su predstavili republikanci Rand Paul i Mike Lee, kao i Bernie Sanders, koji sarađuje s demokratama.

“Mogli bismo zaustaviti ovaj rat ako bismo zaista imali volje da to učinimo”, rekao je Paul u Senatu. “Cijela Amerika bi trebala biti zgrožena humanitarnom katastrofom uzrokovanom saudijskom blokadom Jemena.”

“Sjedinjene Države moraju učiniti sve što je u našoj moći da okončaju ovaj brutalni i užasni rat”, rekao je Sanders. “Izvoz više projektila u Saudijsku Arabiju ne čini ništa osim što produžuje ovaj sukob i dolijeva više benzina na već bijesnu vatru.”

Nekoliko demokratski senatorica također je bilo među onima koji su nastojali da zaustave prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button