svijetvijesti

SAD: Kongresmen i porodica se slikali sa puškama

Američki kongresmen objavio je fotografiju sebe i još šestoro članova porodice na kojoj oko novogodišnje jelke nasmiješeno poziraju s oružjem, a samo nekoliko dana nakon pucnjave u srednjoj školi u Mičigenu i ubistva četiri tinejdžera.

„Srećan Božić! P.S. Djeda Mraze, donesi nam municiju“, napisao je na Tviteru uz objavljenu fotografiju republikanski kongresmen Tomas Mejsi iz savezne države Kentaki, javlja Rojters.

Mejsi je objavio fotografiju sebe i šest drugih osoba na kojoj drže vatreno oružje nalik na mašinku M60, poluautomatsku pušku AR-15 i puškomitraljez Tompson.

Neka poluautomatska oružja izrađena su tako da izgledaju gotovo identično automatskom oružju poput mašinki. Prema američkom zakonu, oružje poput mašinki ograničeno je na vojsku, policiju i civile koji su dobili posebne dozvole za oružje proizvedeno prije maja 1986. godine, navodi Rojters.

Mejsijev šef kampanje Džonatan van Norman trenutno nije odgovorio na zahtjev za komentar objave. Objavu je, među ostalima, osudio i demokratski kongresmen iz Kentakija Džon Jarmut.

Učenik Itan Krambli (15) u utorak je iz poluautomatskog pištolja usmrtio četvoro učenika srednje škole u Oksfordu, malom gradu u Mičigenu.

Još šest đaka i nastavnik su ranjeni, a događaj je iznova podstakao žestoke rasprave o sigurnosti u školi, kontroli oružja i pravu na posjedovanje oružja.

Njegovi roditelji, Džejms i Dženifer Krambli, uhapšeni su nakon što su istražioci u petak podigli tužbu protiv njih zbog ubistva iz nehata. Roditelji su uhapšeni nakon potjere, izjasnili su se da nisu krivi po četiri tačke optužnice, a tužiteljka je za svakog odredila po 500.000 dolara kaucije.

Naime, navodno su nedavno sinu kupili oružje kao božićni poklon te su ignorisali znake da bi mogao uslijediti masakr. Itan je tako objavio fotografije s pištoljem na društvenim mrežama, napisavši „upravo sam dobio novu ljepoticu“.

(Tanjug)

Show More

Related Articles

Back to top button