iransvijetvijesti

Evropski pregovarači iznenađeni pragmatičnim prijedlozima Irana

Evropske diplomate koje učestvuju u pregovorima s Iranom u Beču navodno su iznenađene inicijativom iranskog pregovaračkog tima i pragmatičnim prijedlozima o ukidanju sankcija.

Evropske diplomate koje učestvuju u pregovorima u Beču planirale su nastaviti svoj planom i gurnuti Iran u ćošak.

Iako je prva faza sedmog kruga nuklearnih pregovora između grupe G4+1 (Britanija, Francuska, Rusija, Kina plus Njemačka), Irana i Evropske unije započela u pozitivnoj atmosferi, neke strane pokušavaju pratiti političke i propagandne kampanja pod pritiskom SAD.

Izvještaji kažu da evropski pregovarački timovi, koji su namjeravali slijediti svoju agendu i gurnuti Iran u ćošak, nisu očekivali da će se suočiti s dokumentiranom inicijativom novih iranskih pregovarača o ukidanju sankcija i praktičnim prijedlozima za sporazum o rješavanju sporova oko nuklearnih i pitanja sankcija.

Navodi se da određeni evropski timovi pozivaju na finalizaciju pregovora u prvoj fazi sedmog kruga kako bi se pronašla strategija protiv iranske inicijative i da bi se uticalo na iransku ekonomiju i unutrašnje poslove.

S druge strane, iranska delegacija je tokom razgovora eksperata istakla da je spremna da nastavi razgovore koliko god bude potrebno.

Stoga su mediji povezani sa evropskim delegacijama pojačali propagandne kampanje u pokušaju da gurnu iranski tim u zamku žurbe za konsenzusom.

Međutim, pregovarački timovi u Beču zvanično su najavili da će se pregovori nastaviti do zaključka, koji bi trebao biti prihvatljiv za sve strane.

Iranski zvaničnici izjavili su da je Teheran odlučan u postizanju poštenog sporazuma, koji garantuje iranska nuklearna i ekonomska prava.

Izaslanici Irana i grupe zemalja G4+1 započeli su u ponedjeljak sedmi krug pregovora u Beču nakon petomjesečne pauze.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button