bliski istokvijesti

Sirija pozdravlja pregovore Irana i Saudijske Arabije i traži povlačenje SAD i Turske

Sirijski ministar vanjskih poslova pozdravio je iransko-saudijske pregovore, i najavio spremnost Damaska da posreduje u pregovorima između Teherana i Rijada.

Sirijski ministar vanjskih poslova Faisal Mekdad napominjući da Sirija podržava dijalog arapskih zemalja s Iranom, naglasio je spremnost Sirije da olakša pregovore između Irana i Saudijske Arabije.

U intervjuu za novine Al-Watan, Mekdad je rekao: “Imamo isti stav sa našim saveznicima u Rusiji po pitanju terorizma.”

Mekdad je naglasio da je došlo vrijeme da se Turska povuče iz sjeverozapadne Sirije.

On je također pozvao Sjedinjene Države da povuku svoje snage iz Sirije.

Teheran i Rijad uključeni su u razgovore u Bagdadu još od aprila 2021. Teheran je također nastavio razgovore sa velikim svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Prije nedavne posjete iračkog premijera Mustafe al-Kazimija Teheranu, iranski ambasador u Iraku Iradž Masdžedi najavio da će iransko-saudijski pregovori uskoro biti nastavljeni.

“Do sada smo imali tri runde razgovora sa saudijskom stranom, a četvrta će se održati nakon formiranja nove iranske vlade”, rekao je on na događaju u Bagdadu koji je održan na marginama samita u Bagdadu u augustu.

“Iran je izjavio svoju spremnost za dijalog i mir i pružio ruku za pomoć susjednim zemljama i regionu“ – rekao je on tada.

Prošle sedmice, Saudijska Arabija je u nedjelju potvrdila da je prošlog mjeseca održala prvu rundu direktnih razgovora s novom iranskom vladom, što je dio procesa započetog ranije ove godine za smanjenje napetosti između dvije zemlje i uspostavljenje odnosa koji su narušeni i prekinuti nakon što su saudijske vlasti pogubile istaknutog šiitskog učenjaka Al-Nimra, nakon čega su bijesni iranski građani tokom protesta upali u saudijsku ambasadu u Teheranu.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan al-Saud rekao je da je posljednja runda razgovora održana 21. septembra, ne navodeći lokaciju sastanka. No, datum se podudara s govorom iranskog predsjednika Raisija na Generalnoj skupštini UN -a u Njujorku.

Razgovori između Irana i Saudijske Arabije na dobrom su putu. Ipak, bit će potrebno više vremena za obnovu bilateralnih veza, izjavio je u subotu u Bejrutu iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian.

Nazivajući konstruktivnima razgovore Irana i Saudijske Arabije, iranski ministar vanjskih poslova rekao je da probleme u regiji treba riješiti konsultacijama i saradnjom zemalja regije.

Izvor: TV Sahar

Show More

Related Articles

Back to top button