bliski istokvijesti

Traume palestinske djece zbog izraelskih kućnih racija

 Nidal Rajabe kaže da su njegova djeca istraumatizirana i u stalnom strahu jer su izraelske snage sigurnosti nekoliko puta upale u njihov porodični dom u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

“Moja djeca ne mogu noću mirno zaspati, uvijek se boje sljedeće policijske racije”, rekao je Rajabe za Al Jazeeru.

Dodaje da su neki članovi porodice uhapšeni tokom racija, uključujući njegovog 17-godišnjeg sina Harbyja, ali također vjeruje da se one izvode kako bi njega uplašili.

Rajabe je jedan od više od 1.500 palestinskih stanovnika u Silwanu koji se suočavaju sa prijetnjom rušenja doma i prislinim izbacivanjem.

Izrael tvrdi da su naredbe o rušenju kuća izdate za ljude koje su ih izgradili bez dozvola.

Međutim, Palestinci i grupe za ljudska prava tvrde da izraelske vlasti onemogućavaju dobijanje dozvola.

Rajabeova mesnica srušena je u julu, a tokom rušenja on i nekoliko njegove braće su napadnuti i uhapšeni na nekoliko dana.

Njegov sin Harby je upucan u leđa tokom protesta protiv rušenja. Morao je na operaciju i sada jedva hoda.

“Harby je duboko traumatiziran svojim iskustvom kao i ostala moja djeca: Ahmed (17), Marwa (13) i blizanci Muhammad i Bisan (9), i to je utjecalo na njihovo ponašanje”, rekao je Rajabe.

Posljedice na mentalno zdravlje

Tri izraelske organizacije za ljudska prava prošle godine su objavile izvještaj u kojem se navode posljedice izraelskih racija na mentalno zdravlje djece. Izvještaj je baziran na tri godine istraživanja a uključuje 158 intervjua sa Palestincima koji su doživjeli upad u njihov dom, kao i sa 40 vojnika koji su ih izveli.

Racije obično traju 80 minuta, izvode se noću i u njima učestvuje približno 30 vojnika. U izvještaju se navodi da oni pretražuju domove i traže novac, oružje ili druge stvari, hapse stanovnike ili identificiraju ko živi tu.

Zaključuje se da racije izvode kako bi se “zastrašili stanovnici i povećala vojna kontra nad populacijom”.

Članak objavljen u magazinu BMJ Paediatrics Open oslanja se na ovaj izvještaj. Navodi se da racije krše Konvenciju UN-a o pravima djece koju je Izrael potpisao.

Dodaje se da se racije ne mogu opravdati, kao ni upotreba sile, njihova učestalost i nenajavljenost.

“Ostavljaju psihičku štetu i na pojedince i na zajednice jer je to invazija na privatni prostor.”

Hapšenja i napadi

Khalid Shteiwi (15) iz sela Kafr Qaddoum na Zapadnoj obali još živi u strahu nakon što je uhapšen prije dvije godine.

“Nisam očekivao da će me uhapsiti kada su vojnici došli, jer obično uhapse moga oca. Stavili su mi povez preko očiju i odveli me u vojno vozilo. Nisam znao gdje me vode i šta će uraditi sa mnom”, rekao je za Al Jazeeru.

Optužen je da je učestvovao u protestima. Khalid je rekao da su ga tukli i nisu mu davali vodu i hranu satima.

“Morali smo ga stalno paziti i dati mu podršku jer nas je njegovo hapšenje šokiralo”, rekao je njegov otac Murad Shteiwi.

On je jedan od organizatora protesta protiv oduzimanja zemljišta za gradnju ilegalnih izraelskih naselja.

“Moja druga djeca su još uplašena zbog prethodnih racija u našem domu, kada su pokušavali da me uhapse. Bacali su suzavac i ispaljivali gumene metke na našu kuću.”

Porodica Tamimi u selu Nabi Saleh, blizu Ramallaha, još uvijek oplakuje sina Muhammeda Tamima (17) koji je ubijen u agustu nakon što su vojnici tri puta pucali u njegova leđa tokom racije u selu.

“Muhammad je bio u dvorištu kada su vojnici ispalili suzavac u našu kuću, prisiljavajući me da uzmem drugu mlađu djecu i odvedem ih u sobe”, rekla je njegova majka Bara.

“Moj najmlađi sin, Omar, koji ima tri godine stalno pita gdje je Muhammad i doziva ga.”

Izvor

Show More

Related Articles

Back to top button